Hlavní obsah

Ateliéry několika generací umělců v Galerii Kooperativy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ateliér znamená pro umělce nejen jeho pracovní prostor, ale i prostor intimní. Prostor pro přemýšlení a úvahy o tom, co chce a „musí“ sdělit svým konkrétním dílem. Výstava Ateliéry v pražské Galerii Kooperativy představuje do 30. června šestnáct českých osobností, z toho osm současných autorů.

Foto: Galerie Kooperativ

Na výstavě je představen i ateliér Josefa Lieslera.

Článek

Výstava zavádí do intimního prostoru lidí, kteří mají dar předat ostatním krásu a kus svého pohledu na svět prostřednictvím talentu, znalostí a řemesla. Nahlédnout lze k Emilu Fillovi, Otakaru Nejedlému, Janu Bauchovi, Josefu Lieslerovi, Františku Jiroudkovi, Arnoštu Paderlíkovi, Ladislavu Čepelákovi nebo Josefu Jírovi.

Druhá polovina výstavy představuje pohledy do ateliérů současných umělců. Lze tak srovnávat, jak se změnily prostor, pohled a um. Diváci se ocitnou v ateliérech Jaromíra Rybáka, Markéty Jírové, Ivana Exnera, Jana Řeřichy, Jiřího Housky, Lenky Falušiové, Tomáše Honze a sochaře Martina Žáka.

„V umění musí být vždy pokora, skromnost a noblesa,“ řekl malíř Jan Bauch. „Je velkým štěstím, že Kooperativa vlastní jeho obraz Ateliér, který byl zařazen mezi Národní kulturní památky a my se o něj můžeme podělit s veřejností,“ představuje jeden z významných exponátů akademický malíř Ivan Exner, kurátor výstavy.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám