Hlavní obsah

Asking Alexandria: Nikdy jsme nechtěli skončit

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britští Asking Alexandria vystoupí 29. března v pražském Fóru Karlín jako hosté australské kapely Parkway Drive. V posledních letech procházeli personálními otřesy. Skupinu, jež příští rok oslaví deset let, v roce 2015 opustil zpěvák Danny Worsnop. Během odluky nahrál countryové album The Long Road Home, které vyšlo letos v únoru. Kapela mezitím nahrála album The Black se zpěvákem Denisem Stoffem. Na podzim nahlásila návrat v původní sestavě. Nejen o tom, jak ji roztržka s frontmanem ovlivnila, hovořilo Právo s kytaristou Benem Brucem.

Foto: archív kapely

Asking Alexandria míří do Prahy. Ben Bruce druhý zleva.

Článek

Poslední společné album se zpěvákem Dannym Worsnopem jste vydali před čtyřmi lety. Chystáte nyní další?

Ten proces už započal. Rád bych album vydal letos. Už jsme začali psát a máme pocit, že jsou to nejlepší písničky, jaké jsme kdy napsali. Vím, že to všechny kapely říkají o každém albu, ale věřte mi, že to myslím vážně. Kdyby to tak nebylo, jaký by to vůbec mělo smysl?

Worsnop kapelu opustil, protože chtěl hudebně směřovat jinam. Co to znamená pro budoucnost Asking Alexandria?

Problém byl v tom, že Danny měl vždy mnoho nápadů a chtěl zkoušet věci, které zbytek kapely ve své hudbě nechtěl. Už chápu, že to pro něj jako pro hudebníka bylo extrémně frustrující. Tak šel za svým štěstím, zkusil různé styly a nedávno vydal countryové album. Je z něj nadšený, z čehož mám radost. Ale to neznamená, že když se vrátil k nám, budeme teď hrát country. Ale myslím, že nyní už pro něj nebude problém se v kapele soustředit na styl, který děláme.

Když Worsnop opustil kapelu, hrozilo, že Asking Alexandria skončí?

Vůbec ne. Naši kapelu jsem založil, když mi bylo asi třináct nebo čtrnáct let. Je to můj život, moje dítě. Miluji kapelu Asking Alexandria. A ani ostatní členové nechtěli končit. Nikdy nás to nenapadlo.

Jste uprostřed dvouměsíčního turné po Evropě. Jak to jde?

Do Evropy se pokaždé těším. Baví mě všechna turné, ale pro Evropu mám slabost, i když tam často bývá zima, a tentokrát budu i trochu nervózní z toho, že jsem daleko od domova. Mám malou dceru a bude se mi stýskat. Ještě jí není ani rok, takže dva měsíce bez ní jsou dlouhá doba. Když se narodila, poslal jsem dokonce skupinu na turné samotnou a zůstal doma.

Údajně jste z koncertního setlistu po odchodu Stoffa vyhodili písně z loňského alba The Black, které s vámi natáčel. Je to tak?

Ještě si nejsme úplně jistí. Lidé říkají, že už je nikdy nebudeme hrát, ale tak to není. Na minulém turné jsme chtěli oslavit návrat Dannyho. Těšili jsme se z toho, že jsme zase v téhle pětici, a na počest toho jsme hráli písničky, které jsme během těch let napsali spolu. Pořád mi to dává smysl. Velká část alba The Black byla o tom, že Danny odešel z kapely. Popisovala blbé období našich životů. Proč bychom Dannyho vítali zpět tím, že by zpíval písně, které v sobě skrývají negativitu namířenou vůči němu? Ale jsem si jistý, že v budoucnu se vrátíme i k písním z The Black.

Příští rok oslavíte společných deset let. Chystáte oslavu?

To je bláznivé, jsme spolu celou dekádu. Ještě nemáme plán, ale shodli jsme se, že bychom něco výjimečného připravit chtěli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám