Hlavní obsah

Asian Dub Foundation i reggae Irie Revoltés zazní ve Vroutku u Podbořan

Novinky, Stanislav Dvořák

První hvězdy odtajnili pořadatelé festivalu Rock for Church(ill), který se koná poslední srpnový víkend ve Vroutku u severočeských Podbořan. Letos se opět snaží o žánrovou pestrost, kromě rocku láká reggae, jungle, dub a ska. Z Velké Británie přiletí Asian Dub Foundation, z Francie a Německa oblíbení reggae levičáci Irie Revoltés!

Článek

Asian Dub Foundation patří k nejznámějším skupinám éry 90. let, kdy přišlo do módy míchání elektroniky s dubem, reggae a hip-hopem. Vznikli v roce 1993 v Londýně. Debut Facts and Fictions je neproslavil, album Rafi’s Revenge (1998) už získalo větší ohlas a nominaci na Mercury Prize. V USA se mezitím ukázali na turné se spřízněnými Beastie Boys a následovalo třetí album Community Music rovněž s kladným kritickým ohlasem.

Následující Enemy of the Enemy (2003) přineslo velký hit Fortress Europe, jehož text útočí na imigrační politiku Evropské unie. Dnes je asi vůbec nejznámější skladbou Asian Dub Foundation. Posledními počiny ADF jsou pak alba Tank a aktuální Punkara, kterou loni představili v Praze.

Francouzsko-němečtí Irie Revoltés už u nás patří také k prověřeným souborům. Melodickým reggae s chytlavými refrény a angažovanými texty se snaží bojovat za práva imigrantů a lidí žijících v tzv. třetím světě.     

Z domácích kapel zatím potvrdili účast rockoví Sunshine, Wohnout a Krucipüsk, dále Skyline, Polemic a United Flavour. Lístky za zvýhodněnou cenu lze koupit v běžných předprodejích od 16. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám