Hlavní obsah

Arnošt Lustig popsal tragický příběh válečné ošetřovatelky Marie Navarové

Právo, František Cinger

Je to tragický příběh o Marii Navarové, české ošetřovatelce, která osudného 27. května 1942 jela v tramvaji číslo 3, před níž byl českými parašutisty vykonán trest smrti na Reinhardu Heydrichovi. Ona, ošetřovatelka, se instinktivně věnovala zraněnému muži bez ohledu na to, že šlo o Hitlerova zástupce, toho času protektora v Čechách a na Moravě.

Článek

Potřikrát se kvůli této osudové chvíli dostala před soud. Poprvé ještě v okupované zemi, protože tvrdila, že parašutisty pořádně neviděla. Gestapo nevěřilo a hlídalo ji natolik, až se za pomoc lidem vězněným v Praze-Pankráci dostala do Malé pevnosti v Terezíně.

Nic nepomohl vztah k nacistickému řediteli věznice Paulu Soppovi. Naopak jí přitížil po válce, kdy zase nestačila pomoc poskytovaná Bořku-Dohalskému nebo odbojové skupině Mirko Očadlíka, tehdy už ředitele rozhlasu. Byla osvobozena. V roce 1948 se proces obnovil a dostala osm let.

Otázky při kompromisu se zlem

Příběh této nešťastné ženy, manželky vězeňského lékaře MUDr. Navary, je sám velmi silný. V Lustigově podání se stává i „kauzou“ právníka Jana Nováka, který jí jako advokát stál potřikrát po boku.

Autor se snaží vykreslit portrét ženy kladoucí si otázky, kam až člověk může zajít při kompromisu se „zlem“. Ale on se ptá dál. Ukazují pomyslné váhy stejnou výchylku v případě lékaře nebo advokáta? Jakou podobu má nebo by měla mít spravedlnost? S konkrétním prostředím vznikl pozoruhodný portrét válečných i poválečných chvil.

Hodnocení: 85 %

Arnošt Lustig: Případ Marie Navarové

Vydal Aleš Čeněk, s.r.o.

254 stran

299 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám