Hlavní obsah

Archa uvede Morávkovy inscenace Dostojevského děl

– PRAHA

Rozsáhlý projekt divadla Husa na provázku Sto roků kobry uvádí od 12. do 17. ledna pražské divadlo Archa. Vladimír Morávek zatím zrežíroval tři ze čtyř Dostojevského děl. Po předloňském Zločinu a trestu přišli Idiot a Běsi. Tetralogii letos završí Bratři Karamazovi.

Foto: archiv

Kroměřížské kino Nadsklepí.

Článek

Morávek se soustředil na hlavní postavu, což je patrné i pozměněných názvů představení Raskolnikov - jeho zločin a jeho trest, Kníže Myškin je idiot  a Běsi - Stavrogin je ďábel

Zločinu a trestu dominuje výkon Petra Jeništy. Knížete Myškina hraje Pavel Liška a Stavrogina Jan Budař dobře známý z filmu Nuda v Brně i z Najbrtova snímku Mistři. Jednotící prvkem je také strohá scéna Jana Štěpánka, která se s nepatrnými obměnami objevuje ve všech třech inscenacích.

Morávek uspěl v divadle i ve filmu

Vladimír Morávek je jedním z nejosobitějších tuzemských divadelních režisérů, který přispěl k vynikající reputaci hradeckého Klicperova divadla. Nastudoval v něm tři Čechovovy hry, které divadlo pod názvem Čechov Čechům uvádělo výjimečně i v jednom dni za sebou. Morávkův návrat do Husy na provázku znamenal velkou vzpruhu pro divadlo, jež v posledních letech jen vzpomínalo na slavnější doby.

Morávek loni uspěl i ve filmu, když jeho debut Nuda v Brně získal  loni pět Českých lvů, přičemž dva dostal on - za režii a scénář.

Každé představení bude v Arše uvedeno dvakrát. Jsou řazena ve stejném pořadí, v jakém je Vladimír Morávek v Brně nastudoval a v jakém je napsal i Dostojevskij. První cyklus začíná 12. ledna a druhý 15. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám