Hlavní obsah

Arabové si nechali postavit galerii na umělém ostrově. Účet: 24,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobočka prestižní galerie Louvre v Abú Zabí bude otevřena 11. listopadu. S odkazem na francouzské vládní zdroje o tom informovala agentura AFP. Spojené arabské emiráty za projekt Francii podle agentury AP zaplatily více než miliardu dolarů (zhruba 24,5 miliardy Kč).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odbočka galerie Louvre v Abú Zabí bude otevřena v listopaduVideo: Reuters

 
Článek

Autorem projektu, který byl vybudován na uměle vytvořeném ostrově, je francouzský architekt Jean Nouvel. Původně mělo muzeum zahájit činnost již v roce 2012, otevření však bylo odloženo, protože nebyly dokončeny všechny stavební práce.

Fotografie nové budovy na svém twitteru sdílel francouzský velvyslanec ve Spojených arabských emirátech Ludovic Pouille. Muzeum má velkou kupolovitou střechu s průměrem 180 metrů. Střechu pokrývá 7850 kovových geometrických tvarů, které dohromady tvoří mřížkový vzor, jímž do budovy prostupuje světlo. Sám Nouvel střechu popsal jako „slunečník, který vytváří záplavu světel”.

Nové muzeum se nachází na uměle vytvořeném ostrově Saadíja, na jehož západní straně je takzvaná kulturní čtvrť. Kromě odbočky pařížského Louvru bude v oblasti vybudována řada dalších galerií, jako například pobočka newyorského Guggenheimova muzea, navrhovaná americkým architektem Frankem Gehrym, který je autorem Guggenheimova muzea také ve španělském Bilbau.

Reklama

Výběr článků

Načítám