Hlavní obsah

Apokalyptický Štědrý večer

Novinky, Eva Zajíčková, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize umí vyrazit dech. Daří se jí to obzvlášť o Vánocích: před dvěma lety vysílala tmu, letos chystá na Štědrý večer Apokalypsu. Veřejnoprávní televize si vypěstovala zvyk, kterému se nedá v české, převážně ateistické společnosti ani moc podivit: pořady s náboženskými tématy nasazuje do vysílání hlavně o církevních svátcích.

Foto: Jan Kaše

Vernisáž výstavy v Domově pro seniory sv. Jiří

Článek

Ukazuje kalendář Velikonoce? Fajn, lidových zvyků jsme natočili kilometry, ale nenašly by se tu ještě Pašije?

Blíží se Vánoce? Pohádky nestačí! Chce to něco navíc... A ejhle, v programu letos máme Apokalypsu.

Poslední z devatenácti biblických příběhů, na které ČT uzavřela v roce 1995 koprodukční smlouvu s mezinárodní společností Lube, obsahuje Zjevení sv. Jana včetně příchodu čtyř jezdců, kteří rozsévají po zemi smrt a zvěstují konec světa. Jen dobří křesťané budou smět vstoupit do Království nebeského...

Co na tom, že advent je období, kdy křesťané neočekávají konec světa, ale připomínají si narození Spasitele, a Vánoce jsou pro ně oslavou naděje a lásky. Dokonce i té většině ateistů nosí dárky právě narozený Ježíšek a pod nazdobené stromky se pořád ještě staví jesličky.

Můžeme být vděční, že nám na Štědrý večer nabídla ČT alespoň novozákonní příběh, a ne nějaký holywoodský horor.

Na nějaké rafinovanosti zřejmě nemá čas. Nový zákon nebo Starý zákon, to je přece jedno, pro Českou televizi je nejdůležitější zákon o koncesionářských poplatcích. V rozpočtu má třísetmiliónovou díru, na příští rok pozastavila výrobu desítek pořadů, a tak se na obou kanálech objeví v mimořádném počtu reprízy. Jestli v únoru nezvýší poslanci poplatky nebo jí nepovolí více reklam, na druhé pololetí ji zbyde jen třetina sumy, kterou má k dispozici do konce června.

V archivu pak nastane takový frmol a zmatek, že by další Vánoce mohla vyběhnout na diváky i s pomlázkou.

Anebo se za tou štědrovečerní Apokalypsou skrývá nějaký umný jinotaj? Další temné proroctví z Kavčích hor?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám