Hlavní obsah

Apocalyptica vystoupí v Česku třikrát

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na tři koncerty finské Apocalyptiky se mohou letos těšit její čeští fanoušci. Dočkají se 18. dubna ve Zlíně (hala Novesta Sport), 19. dubna v Ostravě (Bonver Arena) a 20. dubna v Praze (Incheba Arena). Apocalyptika je domácímu publiku dobře známá, naposledy tu byla v roce 2007.

Článek

„Letos je Apocalyptica v tvůrčím stadiu k novému albu, které by mělo vyjít v roce 2010 a mělo by navázat na celosvětový úspěch posledního Worlds Of Collide, které vyšlo v druhé polovině roku 2007. V rámci turné k tomuto albu vystoupila v roce 2007 Apocalyptica také dvakrát v České republice na naprosto vyprodaných koncertech v Praze a Plzni,“ říká za organizátory Jarda Hainzel.

Letos jede Apocalyptica turné se šestnácti koncerty. Skupinu tvoří Eicca Toppinen, Paavo Lotjonen a Perttu Kivilaakso, tři klasicky vzdělaní finští violoncellisté, kteří si oblíbili heavy-metalové kapely.

Setkali se v 90. letech na Sibeliově Akademii v Helsinkách a postupně zkoušeli předělávat metalové skladby pro své nástroje. Po úspěších u klubového publika vydali v roce 1996 první CD s coververzemi skupiny Metallica nazvané Apocalyptica Plays Metallica by Four Cellos. Stalo se překvapivým světovým hitem mezi příznivci metalu i klasické hudby.

Nová deska bude v roce 2010

“Jak v metalu, tak v klasické hudbě se dá nalézt jistá míra jednoduchosti, “ říká Toppinen. “V klasické hudbě je to víc skryto, ale stále je to silné a nápadné. Když posloucháte Šostakovičovy symfonie, tak v tvrdých pasážích je jeho hudba srovnatelná s hudbou Pantery nebo Sepultury. A navíc lidé v obou těchto světech milují dobré muzikanty.”

Skupina dále vydává alba Inquisition Symphony a Cullt. Po roce 2000 už je coververze přestávají bavit a zkoušejí i vlastní tvorbu. Vydávají Reflections a naposledy Worlds Collide. Nová studiová deska Apocalyptiky se očekává v roce 2010.

Vstupenky na zlínský a ostravský koncert za 660 Kč a pražský koncert za 770 Kč jsou v prodeji v síti Ticketpro. Lze zakoupit i E-Ticket, který si vytisknete sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám