Hlavní obsah

Aplikace ukazuje na mapě místa a příběhy spojené s hudebními legendami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aplikace Mapy.cz začala nabízet hudební Výlety za klasikou. Na mapě se objevují malé kuličky označující místa související s nejslavnějšími hudebními díly a s nimi i jejich příběhy.

Foto: Seznam.cz

Výlety za klasikou

Článek

Jednotlivé výlety lze hledat přes www.classicpraha.cz nebo na www.mapy.cz. Každý díl přináší příběh konkrétní skladby i popis lokality, ke které se vztahuje.

Příběhy o našem nejslavnějším skladateli Antonínu Dvořákovi se dozvíte, když si kliknete na Nelahozeves nebo Vysokou u Příbramě. Bedřich Smetana pobýval v Litomyšli a Jabkenicích, rodnou světničku Bohuslava Martinů najdete ve věži poličského kostela.

V jihočeském zámku ve Stráži nad Nežárkou se vyprávějí historky o operní divě Emě Destinnové, včetně té o ložnici s tajnou chodbou a věštírně, kde vyvolávala duchy.

Pražský výběr se symfoniky. Oslaví 30 let bez okupantů

Kultura

Nejen obdivovatelé vážné hudby pak mohou díky projektu Výlety za klasikou najít souvislosti mezi pramenem nejdelší české řeky Vltavy v horské Kvildě a Smetanovou symfonickou básní Vltava nebo zjistit, které české lázně si oblíbili například Johann Strauss ml., Ludwig van Beethoven či Fryderyk Chopin.

Opomenuty nebudou ani slavné pražské pobyty Wolfganga Amadea Mozarta, které jsou spojeny s Bertramkou, kde dokončoval svou operu Don Giovanni, a Stavovským divadlem, kde pak mělo dílo svou světovou premiéru.

Na Blatné se natáčela Šíleně smutná princezna s hudbou Jana Hammera ml., Karlštejn je spojený s legendární hudební komedií Noc na Karlštejně. Vypravit se budete moci i za Pyšnou princeznou na půvabný zámek Hluboká, kde zněla populární písnička Rozvíjej se poupátko a mnoho dalších.

Brian May připustil, že bude další film o Queen

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám