Hlavní obsah

Apel na poslance, aby kulturní služby měly nižší sazbu DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Agentura Roun, která zastupuje některé tuzemské pěvecké a estrádní umělce, se obrátila na poslance otevřeným dopisem, aby kulturní aktivity byly zdaňovány nadále nižší sazbou daně z přidané hodnoty (DPH).

Foto: Dana Ehlová

O víkendu se otevřely brány pivovaru v Dobrušce - pouťové hody a akce ABC pro místní výrobce přilákaly stovky lidí.

Článek

K tomuto kroku Rouna vedl záměr vlády. "Koaliční vláda zcela jasně oznámila přesun daňové sazby u vstupného," uvedl pro Novinky. "Vycházíme z oficiálních vládních informací, které definují sazbu DPH 5% takto: Ve snížené sazbě zůstanou potraviny, nápoje, léky, zdravotnické prostředky, dodávky tepla, stavební práce spojené s bydlením, knihy, noviny, dětské autosedačky, pohřebnictví a vnitrostátní hromadná osobní doprava."

Jeho zdůvodnění, proč by nadále položka SKP 92.3 (Umělecké a ostatní zábavní služby, které zahrnují činnosti spisovatelů, skladatelů, malířů, sochařů, herců, interpretů estrádních, kabaretních a podobných samostatných umělců, restaurování uměleckých předmětů, předvádění modelů, měla být daněna nižší sazbou DPH je následující: "Kulturní domy připravující programy pro města a obce jsou většinou neziskové organizace, které nejsou plátci DPH a nakupují  "kulturu" od umělců, jenž plátci DPH jsou. Zvýšení sazby této daně tak nemohou kompenzovat jinak, než zvýšením ceny vstupného."

Důvody apelu

V otevřeném dopise dále uvádí: "K této iniciativě nás vede snaha o zachování české kultury. Část obyvatel této země nepobírá ani průměrnou mzdu a pro občany s průměrnými a podprůměrnými příjmy se tak vstupné na tyto akce stává nejen luxusem, ale je přímo finančně neúnosné. Nedopusťte, aby jedinou "kulturou" dostupnou pro všechny sociální vrstvy tak zůstaly pouze televizní pořady."

Agentura Roun zastupuje mezi jinými herečku a zpěvačku Lenku Holas Kořínkovou. zpěvačky Yvonne Přenosilovou a Natálii Kocábovou či zpěváky Milana Drobného a Davida Krause, ale také operní pěvkyni Janu Štěrbovou, slovenského herce Mira Nogu nebo iluzionisty Duo Carlos a Danielu Maxovou.

Anketa

Jakou sazbou by měly být daněny kulturní služby?
Základní 19%
30,3 %
Sníženou 5%
69,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 119 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám