Hlavní obsah

Anna K.: Definují mě všechny skladby na desce

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Anna K vydala nové album Noc na zemi. Autorem většiny hudby a textů je její partner Tomášem Vartecký. Doprovázela ji kapela s finsky znějícím názvem Tivotannikää, který není nijak těžké dešifrovat.

Foto: Jiří Smutný

Moravská zemská knihovna v Brně

Článek

Až na jednu výjimku je autorem hudby a textů váš druh Tomáš Vartecký. Dokážete si po sedmiletém soužití představit, že byste chystala album bez něho?

Chvíli jsem si myslela, že bych se bez něho obešla. Oslovovala jsem různé skladatele a střádala písničky. Měla jsem pocit, že by bylo fajn udělat to jinak. Na lepšího autora jsem ale nenarazila. Tomáš je obrovský talent. Naučili jsme se umělecky si vyhovět.

Na hudební scéně se pohybujete již řadu let. Proč jste se dosud nepokusila prosadit autorsky?

Když nová deska vznikala, probděla jsem několik nocí a chtěla Tomášovi pomáhat alespoň s texty. Jsem na ně strašný puntičkář. Byla jsem vzhůru do osmi do rána, hrálo mi to v hlavě, ale nebyla jsem schopna je dát dohromady. Jsem tak hyperaktivní, že se na to nedokážu soustředit. On to umí.

Připravovali jste album s tím, že bude různorodé a současně agresivnější než vaše předešlé nahrávky?

Na ničem takovém jsme se předem nedomluvili, takhle to přišlo. Když jsme písničky s kapelou aranžovali, dostali jsme se k tomuto výsledku.

Název kapely Tivotannikää zní finsky, ale pravda je jiná, že?

Kluci byli někde na hotelu, a tam na ně recepční křičely: "To jsou ty vod Anny K." Na Tomáše prý kdesi nějaké holky pokřikovaly totéž. Baskytarista pak začal říkat, že jsou finská skupina Tivotannikää, protože mu to tak znělo. Nadchlo nás to a kluci si z legrace dali i finská jména.

Je mezi skladbami nějaká, která vás momentálně lidsky nebo umělecky definuje?

Kochání v hudbě

Album Noc na zemi zpěvačky Anny K je stylově neukotvené - pohybuje se od typické rozhlasové titulní hitovky přes téměř brutální Lehce nevinnou k rozněžnělé smutnohře Cukr. Zpěvačka se na něm odpoutává od všech žánrů, které ji dosud provázely.

Proklouzává mezi starou jistotou a alternativním přístupem k hudbě i zvuku. Skladby na desce nabízejí tradiční dělení na sloku a refrén, ovšem odhalit je není vždy přirozené. Hodily za hlavu přímočarost a kochají se v hudební svobodě, jakou si jen může pop-rocková zpěvačka dovolit, aby nezačala být chápána jako výstřední.

Album představuje jednoznačně vrchol její tvorby.

Budete se divit, ale jsou to všechny. Psal je můj životní partner, člověk, který mi nejvíc rozumí. Ví, co mám ráda, co se mi líbí, neexperimentuje. Oba jsme velmi riskovali, živý přístup k nahrávání totiž nemusel vyjít. Myslím si ale, že to dopadlo dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám