Hlavní obsah

Anifilm se zaměří i na počítačové hry

Novinky, Stanislav Dvořák

Třeboňský filmový festival Anifilm se letos koná od 2. do 7. května. Přehlídka animované tvorby pro dospělé i děti uvede kromě mezinárodní soutěže v šesti filmových kategoriích i soutěž nezávislých počítačových her.

Foto: Aerofilms

Film Červená želva soutěží v kategorii celovečerních filmů.

Článek

Festival slibuje řadu zahraničních hostů, mezi nimi třeba i Stéphana Aubiera. Ten obdržel mimo jiné cenu César za známou Paniku v městečku, jeden z mála neamerických animovaných filmů, který prorazil do mainstreamu.

„Doprovodný filmový program se zaměří na neobvyklé techniky a materiály v animaci, na tvorbu z Itálie a Jižní Koreje a složí poctu výtvarníkovi Jiřímu Šalamounovi. Opět se představí filmy nominované na evropskou cenu Cartoon d´Or 2016, dětem je určen tradiční program Animo včetně nejnovějších večerníčků. A hledači hlubších souvislostí animované tvorby pak v programu najdou odborné i zábavné workshopy, animační dílny, herny, semináře, výstavy, prezentace i lehce obskurní půlnoční projekce,” vyjmenoval za pořadatele Petr Slavík.

Nové filmy budou soutěžit v sekcích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, dále v sekci abstraktních a nenarativních filmů a animovaných videoklipů.

Český Dark Train

V kategorii celovečerních filmů pro dospělé půjde o snímky Ethel a Ernest anglického režiséra Rogera Mainwooda, Louise na pobřeží francouzského režiséra Jeana-Françoise Laguionieho, Červená želva holandského režiséra Michaela Dudoka de Wit, satirické drama Jak se mi potopila střední škola amerického režiséra Dashe Shawa a Nerdland režiséra Chrise Prynoskiho.

Novinkou bude Mezinárodní soutěž nezávislých počítačových her, kdy porotci budou hodnotit herní tvorbu v kategoriích Výtvarný počin a Hra pro děti a mládež. Nominovány byly ty nejzajímavější hry převážně loňského roku.

„Z českých her soutěží např. výtvarně vytříbená 2D adventura Dark Train z Paperash Studia, sestavená z ručně vyrobených papírových kulis. Ze světových her stojí za pozornost např. minimalistická hra pro mobilní zařízení  Reigns britského studia Nerial, jejíž hlavní vývojář přijede dokonce o této hře na Anifilm sám promluvit,” dodal Slavík.

Kompletní program najdete na anifilm.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám