Hlavní obsah

Aneta bere věci, jak přicházejí

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězka soutěže Česko hledá SuperStar Aneta Langerová už vydala své první album Spousta andělů a vykročila na dráhu skutečné hvězdy. Ještě ani nevešla do pražské kavárny, kterou jsme pro setkání vybrali, a už byla středem pozornosti. Čtyři chlapíci u stolu vedle ji zahlédli, jak se před vstupem loučí s bratrem Nikolou, který ji doprovodil.

Foto: Plzeň – TURISMUS

Do Plzně míří řada novinářů a zástupců cestovních kanceláří z Asie.

Článek

Nejodvážnější z nich vstal a vykoukl za dveře, aby se přesvědčil, že je to skutečně ona. "Fakt nemá brejle," hlásil kamarádům v narážce na společné očekávání, že hvězda jejího kalibru musí po Praze chodit ve slunečních brýlích, aby byla těžko k poznání a zbavila se věčných žadatelů o autogram.

Propagace desky na jedničku

"V den, kdy deska vyšla, jsem měla mobil zahlcený esemeskama. Bylo to příjemné. Negativní poznámky se v podstatě nesly jen v tom smyslu, že lidé čekali, že deska bude tvrdší. Za těmi zprávami byl ale usměváček, takže dobrý," sděluje dál Aneta.

U barmana si objednala kolu a s ní vydržela až do konce našeho povídání. Pocit z desky? Přirozeně příjemný. Ale že by kvůli tomu sledovala týden co týden, jak se její deska drží na první místě české hitparády, to jistě ne. "Deska je něco jako poklad. Nevím přesně, jak to mám popsat. Je to něco prvního, něco, co bylo vydáno oprávněně a podle mé vůle. Střežím si ji a říkám si, že tohle je mé první dílo, na kterém jsem já."

Aneta má za sebou prázdninové propagační ježdění, které patřilo k povinnostem účastníků finále SuperStar, a zatím nemá s šoubyznysem problém. "Snažila jsem se brát všechno tak, že to přijde a zase třeba odejde. Nevím zatím přesně, co je na tom byznysu to špatné. Dosud jsem to na vlastní kůži nepoznala. Registruji ale samozřejmě změnu svého života, to je jediný efekt. Pro někoho to může být minus, pro mě je to plus. Baví mě to. Počítám s tím, že mě asi někdy někdo nebude mít rád. Ale to bude vždycky a nikdy se toho člověk nezbaví. Ať si mě ale lidé nemají rádi, je to jejich názor a jejich pocit. Já mám také k určitým lidem záporný vztah. Připadne mi to přirozené. Kdybych to řešila, asi bych se zbláznila," tvrdí Aneta a je cítit, že už to poznala.

Zatím se ale nestalo nic, co by ji skutečně ranilo. Dosavadního dění si užívá a za takových okolností těžko najdete někoho, kdo by jí dokázal podtrhnout nohy tak, že upadne.

Zakřičet třikrát "hity"

Na desce Spousta andělů je tucet písniček a tucet textů. Jeden je v angličtině, zbytek v jazyce českém. Pracovalo na nich několik autorů a dlužno objektivně podotknout, že odvedli solidní práci.

"Poznávám se v každém druhém textu. Osobní vztah mám k Vodě živé, která je úplně na konci desky. Seděli jsme nad tou písničkou s Michalem Hrůzou ze skupiny Ready Kirken a dlouho jsme si o ní povídali. Vystihl to přesně. Mám ráda i Křídla motýlí od Oskara Petra. V nich jsou věci, které přesně popisují situaci, ve které jsem.

Bomba je písnička Nahá. Je to trošku vzpoura. Zpívá se tam Hity, hity, hity, a co já. Nejdřív jsem si říkala, že je to kýčovité. Pak mi to ale přišlo jako výsměch všem těm snahám udělat hit za každou cenu a prosadit se. V tom se také poznávám, každýmu chci třikrát zakřičet do ucha slovo hity. Je to o českém šoubyznysu," vypráví Aneta a mohla by takhle povídat o každé písničce.

Zvláštní. Fungovala jako konzultantka, nikoli jako autorka. Její textaři jí ovšem rozuměli.

Celý ten frmol v posledních týdnech jí přinesl spoustu nových přátel. Ze soutěžících si oblíbila Petra Poláčka a Tomáše Savku, z týmu, který ji na televizní přenosy chystal, třeba vizážistku Lenku Dostálovou, stylistky, lidi z vydavatelské společnosti BMG a také Ivana Krále, který její album spoluprodukoval.

"To je výborný člověk. Připadala jsem si jako jeho dítě, neuvěřitelně se o mě staral. Ve studiu vytvořil atmosféru pohody. Bavili jsme se i o tom, co bude dál. Řeč byla o zahraničí. Přiznávám, že dostat se s těmi písničkami ven je výzva. Bude na tom ale spousta práce. Souvisí to se zlepšením mé angličtiny, s tím, až mi skončí škola a podobně."

Sedm domovů

Škola je pro ni klíčová. Studuje Obchodní akademii v Resslově ulici v Praze, ovšem během předprázdninového televizního soutěžení často chyběla.

"Jsem ve třeťáku. Snažím se tam docházet, ale přiznávám, že občas při hodinách usínám. Bývám strašně unavená a nejvíc se to projevuje ve chvíli, kdy sedím na místě a nemůžu nikam jít. To je pro mě smrt. Jinak jsem se ale snažila dohnat věci, které jsem za poslední půlrok propásla. Dá se to zvládnout. Druhák jsem dokončila."

Žije v letu. Přes den zařizuje s bratrem Nikolou, který se stal jejím manažerem, věci kolem svých dalších hudebních kroků, po večerech se učí. Protože je to náročné nejen časově, ale i na pohyb mezi domovskými Říčany a metropolí, vybudovala si síť sedmi domovů, v nichž příležitostně přespává. Byly doby, kdy je nevyužívala. Teď je neodmítá.

"Nemám čas na přátele, kteří mi byli blízcí před soutěží. Jsem z toho smutná. Telefonuji si s nimi, ale nemohu se s nimi stýkat jako dřív, což bylo skoro každý den. Tátu jsem neviděla už deset dnů, ségru ještě déle a kamarádi, o tom ani nebudu mluvit. V denním kontaktu jsem jenom s bratrem Nikolou. No a on na to také doplácí. Věnuje se organizačním věcem, vidím na něm, jak strašně rychle se učí, jak mu to jde čím dál tím líp, ale ve své práci nebyl už čtrnáct dnů. Od rána do večera maká. Chtěla bych si ho jako manažera nechat. Já teď sotva rozpoznám člověka, který je dobrý a který je špatný. U bratra nemám pochybnosti."

Největší radost z jejího osobního úspěchu má prý sestra Denisa.

"Žije na Sázavě a má už velké děti. Sleduje všechno z dálky a asi si to lépe uvědomuje. Kolikrát mi napsala takové esemesky, že mi z nich šel mráz po zádech."

Těší se na zimu. Až si bude chtít od hudby a lidí kolem ní odpočinout, pojede lyžovat. Je to její vášeň. Zatím trávívala zimu v horách tuzemských, protože se domnívá, že kdyby odjela do zahraničí, byla by moc rozmazlená.

"Ale schovávám si to jako dárek. Lákají mě Alpy. Nejraději mám sjezd a večer si jdeme zablbnout na snowboardu. Je to adrenalin, provětrání hlavy. Jestli mám za sebou nějaký zajímavý lyžařský kousek? Ne, ledovec jsem ještě nesjela. Pro mě je rozhodující být na horách s přáteli."

Jednotlivé koncerty místo turné

Aneta má za sebou první koncert. 31. srpna pokřtila své album na Bruselské cestě v Praze na Výstavišti. Vystoupila s mladou rockovou skupinou za zády a byla by ráda, kdyby s ní mohla koncertovat dál.

"Chtěla bych mít stálou kapelu, nedokážu si představit mít na každý koncert jinou. Ráda bych s těma klukama zůstala," přeje si.

Hovořilo se o podzimním turné, ale prý to nebude tak horké. Turné je souvislý sled koncertů, Aneta vzhledem ke svým povinnostem ve škole zatím plánuje oddělené koncerty.

"Do konce roku už jsou nějaké akce nasmlouvané. Bude to párkrát za měsíc. Turné by mělo být až začátkem příštího roku. Už jsem zažila přípravu alb pod tlakem a nechtěla bych to opakovat. Na turné se musíme pořádně nachystat."

Potom se podepsala vrchnímu. Přirozeně na účtenku.

Reklama

Výběr článků

Načítám