Hlavní obsah

Andy Warhol. Filmové plakáty a dopisy jeho matky jsou k vidění v Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská galerie GOAP oznámila, že nabízí veřejnosti ukázku filmových plakátů Andyho Warhola, dopisy jeho matky a další unikáty.

Foto: GOAP

Foto k filmu Heat

Článek

Galerie rozšířila svou stálou expozici Andyho Warhola o nečekané novinky.

„Navštěvníci z celého světa, kteří do sídla galerie v renesančním paláci U bílého jednorožce na Staroměstském náměstí v hojném počtu míří, si vůbec poprvé mohou prohlédnout kolekci Warholových filmových plakátů z 60. – 70. let, dobové propagační fotografie, dopisy jeho matky, obraz z dílny staršího bratra Paula a časopisy Interview Magazine, který Warhol založil,” sdělila za pořadatele Alice Titzová.

Foto: GOAP

Plakát k filmu Thrash

Foto: GOAP

Dopis Warholovy matky

Andy Warhol se mimo jiné zamiloval také do filmu a podílel se na desítkách snímků. Výstava obsahuje 30 Warholových plakátů k filmům jako Ciao! Manhattan, Woman, Dracula, Trash a Flesh. Plakát k hororu Frankenstein je podepsán hercem Udo Kierem.

Výstavu doplňují unikátní kuriózní předměty od Warholových příbuzných - třeba originály dopisů, které Warholova matka psala z Ameriky svým příbuzným na Slovensko. Jako hluboce věřící žena je zdobila náboženskými motivy. K vidění je také obraz Busy Street Andyho staršího bratra Paula, který namaloval pomocí slepičích pařátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám