Hlavní obsah

Amos Oz má velkou šanci na Nobelovu cenu

Izraelský prozaik Amos Oz, který se chystá příští týden v Praze představit překlad vzpomínkové knihy Příběh o lásce a tmě, patří po roce opět k horkým kandidátům Nobelovy ceny za literaturu. Porota Švédské akademie věd vyhlásí vítěze ve čtvrtek ve 13 hodin.

Článek

Podle britské sázkové kanceláře Ladbrokes, kterou cituje agentura Reuters, má Oz šanci 4/1. Vzhledem k tomu, že loni zvítězil francouzský spisovatel Jean-Marie Gustave Le Clézia, však nabízí ještě čtyři kandidáty. S nadějí 5/1 jsou to alžírský prozaik Assia Djebar a americký spisovatel Joyce Carol Oates.

Na cenu spojenou se šekem na deset miliónů švédských korun, tedy asi 24,7 miliónu Kč, mohou dosáhnout další dva Američané: Philip Roth, s kurzem7/1, a Thomas Pynchon, 9/1. Mluvčí kanceláře Ladbrokes Nick Weinberg připomíná, že poslední americký literární vítěz byl Toni Morrison v roce 1993. Dodává také, že Bob Dylan charakterizovaný jako básník, má šanci 25/1.

Diskuse, kdo připadá v úvahu jako vítěz „soutěže“ o Nobelovu cenu za literaturu, patří k zajímavým disciplínám. Porota mezinárodní Ceny F. Kafky určila v letech 2004 a 2005 stejného vítěze, Rakušanku Elfriede Jelinekovou a britského dramatika Harolda Pintera. Letos cenu získal Peter Handke, má kurz 20/1. Ve hře může stále být Arnošt Lustig, loňský nositel Ceny F. Kafky. Ladbrokes mu přiznává kurz 16/1.

Reklama

Výběr článků

Načítám