Hlavní obsah

Američtí Take 6 přivezou gospel, jazz, funk a soul

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká vokální skupina Take 6 opět přijede do Prahy a 7. listopadu se zúčastní Festivalu swingové hudby. V jejich tvorbě se prolínají všechny druhy takzvané "černé" muziky.

Článek

Šestice brilantních vokalistů vystoupí v Národním domě na pražských Vinohradech. Mix gospelu, jazzu, soulu a funku jim už vynesl mnoho ocenění včetně 10 cen Grammy.

„I letos s radostí přivítáme věhlasné Take 6, kteří náš festival navštívili opakovaně již v minulých letech a svým šarmantním vystupováním, prvotřídním hlasovým přednesem a duchovním poselstvím se pokaždé zasloužili nejen o skvělou atmosféru večera, ale rovněž si zde získali mnoho fanoušků. Věříme, že právě pro tyto příznivce bude letošní účast skupiny, která navíc přiveze novou desku, příjemným předvánočním zážitkem,“ řekl Milan Hájek, ředitel Národního domu na Vinohradech.

Take 6 patří k druhé vlně capella souborů, které se zamilovaly do staré americké hudby. Šestičlenná skupina je nejen intonačně přesná, ale také aranžérsky vynalézavá. Věnují se spirituálům a jazzovým standardům nebo moderním hitům, které ovšem důkladně předělávají (např. What's Going On od Marvina Gaye). Začínali jako studenti v Alabamě kolem roku 1980. Svůj oficiální debut Take 6 vydali u Warner Music v roce 1987 a dostali za něj hned dvě Grammy.

V devadesátých letech začali ke zpěvu přidávat více nástrojů a vydávají alba jako Join the Band (1994), Brothers (1996), So Cool (1998) nebo We Wish You a Merry Christmas (1999).

Během čtvrt století vydali celkem jedenáct alb a několik výběrů a spolupracovali se světovou špičkou jazzu i popu. Mezi jejich hudební partnery patřily superhvězdy jako Quincy Jones, Ray Charles, Stevie Wonder, George Benson, Whitney Houstonová a spousta dalších. Posbírali celkem osm Grammy a obdrželi i řadu dalších cen (Soul Train, Dove).

Také Havelka, Nothing But Swing Trio a Scott Hamilton

Kromě Take 6 se příznivci jazzu mohou těšit na Ondřeje Havelku a Melody Makers nebo na Nothing But Swing Trio (tentokrát si přizvali významného hosta – amerického saxofonistu Scotta Hamiltona) a polský Jazz Band Ball Orchestra.

Vstupenky je možné zakoupit v pokladně Národního domu na Vinohradech nebo v předprodejní síti Ticketpro. Cena vstupenek se pohybuje od 300 do 1100 Kč, permanentka na oba večery (7. a 8. listopadu) stojí 1500 Kč. Více na www.nardum.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám