Hlavní obsah

Američtí kritici: Filmem roku je Hanekeho Láska

Novinky, Stanislav Dvořák

Sdružení amerických filmových kritiků vydalo tradičně před Oscary svůj verdikt: filmem roku 2012 je drama Láska Michaela Hanekeho. Rakouský filmař současně získal titul nejlepšího režiséra.

Foto: Artcam

Emmanuelle Rivaová ve filmu Láska

Článek

Drama Láska je příběhem starých manželů Georgese (Jean-Louis Trintignant) a Anne (Emmanuelle Rivaová). Jejich láska a pevné pouto, které se prohlubovaly roky společného života a vášní pro klasickou hudbu, je náhle vystaveno těžké zkoušce. Anne prodělá mozkovou mrtvici a její okolí se musí smířit s její proměnou. Nic není jako dřív ani pro jejich dceru Evu (Isabelle Huppert).

Film už si získal kritiky po celém světě a vyhrál Zlatou palmu na festivale v Cannes. V českých kinech bude uveden teprve v únoru 2013.

Představitelka hlavní role Emmanuelle Rivaová byla oceněna jako herečka roku, zatímco za nejlepšího herce si kritici zvolili Daniela Day-Lewise (film Lincoln). Ten půjde do kin 24. ledna.

Ve vedlejších rolích bodovali Matthew McConaughey (filmy Magic Mike a Bernie) a  Amy Adamsová (The Master).

O těchto cenách rozhoduje jen 60 nejslavnějších amerických filmových kritiků, zatímco na Oscarech mohou hlasovat i producenti, kameramani, zvukaři, maskérky a další. K vyhlášení výsledků se letos sešli v Lincolnově centru v New Yorku a večer byl věnovaný známému kritikovi Andrew Sarrisovi, který loni zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám