Hlavní obsah

Americký tisk si všímá českého dramatu Ve stínu

Novinky, Stanislav Dvořák

Český film Ve stínu se snaží proniknout do povědomí v USA a zvýšit svoje šance na Oscary. Proběhly první projekce pro odborné publikum a film se dočkal recenzí ve významných magazínech The Hollywood Reporter a Variety.

Upoutávka na film Ve stínu (v kinech od 13.09.2012) Video: Falcon

 
Článek

„Český film Ve stínu je dobové drama o hromadícím se hněvu, který nakonec vyústí v mohutnou odplatu. Snímek překvapivě využívá pro ztvárnění doby velkého politické napětí senzitivitu filmu noir, podobným způsobem jako Warner Bros. vytvářeli společensky uvědomělé hollywoodské snímky v 30. a 40. letech 20. století. Film se bude promítat na festivalech a kasovní úspěch má zaručený ze dvou důvodů: sází na židovské téma a stal se oficiálním českým kandidátem na Oscara v kategorii cizojazyčných filmů,“ napsali ve Variety.

„Trojan svým výkonem znovu předvádí, proč patří mezi nejuctívanější české herce,“ chválí hlavního představitele filmu.

Foto: Falcon

S Ivanem Trojanem hrají ve filmu Ve stínu manželskou dvojici.

Podle listu The Hollywood Reporter film boduje jako obstojné policejní drama a zároveň jako nelítostný dobový politický komentář. Postavy však mohly být více prokreslené. Nikdy se třeba úplně nedozvíme, proč Haklovo manželství upadá.

Foto: Falcon

Z filmu Ve stínu (režie: David Ondříček, 2012)...

„Trojan, který vypadá trochu jako David Strathaim, není konvenční hlavní hrdina, ale jeho postava je přesvědčivá svou morální integritou. Koch dodává své roli problematického agenta hloubku a Soňa Norisová vnáší do poněkud nedotažené role Haklovy manželky srdečnost. Herci obsazení do rolí komunistických činitelů podávají patřičně slizké a děsivé výkony,“ uzavřel americký magazín.

Snímek zatím nebyl na Oscary ani nominován. O nominacích rozhodnou Američané až 10. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám