Hlavní obsah

Američan, estébáci a mejdany v komunistické Praze. Pražské orgie mají trailer

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihu amerického spisovatele Philipa Rotha Pražské orgie natočila režisérka Irena Pavlásková. Snímek vstoupí do kin 10. října 2019.

Pražské orgie (2019)Video: Bioscop

 
Článek

Ve filmu si vedle hlavní zahraniční herecké dvojice (Jonas Chernick a Xenia Rappoportová) zahrála řada českých herců – Pavel Kříž, Klára Issová, Jiří Havelka, Martin Stránský, Miroslav Táborský, Jan Hrušínský a Petr Vondráček.

V sedmdesátých letech přijíždí Američan Nathan Zuckerman do komunistického Československa, aby získal rukopis nevydané knihy. Od začátku je sledován tajnými agenty a prožívá bizarní příhody a setkání. Seznámí se s disidenty, dostane se na místní večírky a pozná Olgu, podle tvůrců „svéráznou, nezkrotnou a fascinující“ ženu. Zaplétá se však do nebezpečných aktivit.

Foto: Bioscop

Pavel Kříž a Xenia Rappoportová při natáčení

Film byl natočen v angličtině pro zachování autenticity, hlavní hrdina je cizinec a místní lidé v Praze s ním komunikují v jeho řeči. „Od počátku se mi líbilo, že jde o pohled cizince, Američana, který proniká do české mentality. Proto pro mě bylo důležité ve filmu udržet jeho podhled na určitý výsek tehdejší československé společnosti, na to, jak se jednotliví lidé byli schopni zachovat a vyrovnat se situací, která zde v 70. letech panovala,“ vysvětlila režisérka.

Do kin tak film vstoupí ve dvou verzích. Originální anglická bude s titulky a druhá s českým dabingem. Postavu Zuckermana do češtiny namluvil Jiří Dvořák, Olze hlas propůjčila Dana Černá.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám