Hlavní obsah

Alfons Mucha bude představen v nové madridské galerii

Právo, Pavel Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od letošního jara má Madrid další vrcholovou kulturní atrakci, a ne ledajakou. Zrodila se nová výstavní síň, která více než vhodně doplňuje slavný trojúhelník muzeí Prado, Reina Sofia (moderní a současné umění, v čele s Picassovou Guernikou), a Thyssen Bornemisza (světové umění od počátků po současnost). Mezi první dvě se vsunula instituce, financovaná katalánskou bankou pod názvem CaixaForum.

Článek

Vznikla na místě bývalé madridské elektrárny, jejíž skořápka – obvodové zdi – byla zachována, aby nenarušila ráz historických ulic, a vyzdvižena na nosnících na úroveň prvního patra. Je otevřena do třídy Paseo del Prado a o pozornost si žádá jedinečným uměleckým dílem, jímž je stěna osázená 15 tisíci rostlinami.

Konkurs na stavbu vyhráli švýcarští architekti Jacques Herzog & De Meuron. Na třídě delší o něco více než půldruhého kilometru budou moci turisté nyní postupovat v procesí od jednoho muzea ke druhému. K cihlové stavbě přidali architekti galvanizovaný zrezivělý plech, který vytváří novou střechu, kde je i pohodlná kavárna. Tam, kde se dříve vyráběla elektřina, najdeme dnes obrazy světových i španělských malířů tvořících součást uměleckých sbírek Nadace spořitelny La Caixa. V podzemí je přednáškový a koncertní sál, v přízemí výstup do vstupní haly a knihkupectví a v dalších patrech výstavní síně.

Nepříliš známý Mucha

První velká zahajovací výstava Svůdnost, modernita a utopie je věnována Alfonsu Muchovi. Potrvá do 12. září, koncem září bude přesunuta do Barcelony, kde zůstane zase rekordně dlouho, do 18. ledna. Spolupracovalo na ní mnoho institucí a jsou tu soustředěny obrazy, plakáty, kresby i dokumenty z celého světa, včetně šperků.

Kromě toho kurátor výstavy Alex Mitrani připomenul, jak Mucha zapůsobil na španělské umělce. U nás je málo známé, že pracoval i pro španělské zákazníky, zejména pro čokoládovnu Amatller, a sám Španělsko navštívil. Rodina Amatllerů byla takovými milovníky umění, že založila v Barceloně umělecko historický ústav, který může konkurovat i státním zařízením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám