Hlavní obsah

Album Abbey Road je po padesáti letech opět první

Právo, Tereza Frýdová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenácté studiové album skupiny Beatles, Abbey Road, vyšlo letos 27. září v remasterované edici. Během uplynulého týdne se dostalo na vrchol britského hudebního žebříčku. Tam vystřídalo nedávno vydanou desku Liama Gallaghera Why Me? Why Not.

Foto: Apple Corps

Beatles na Abbey Road

Článek

Nová verze vyšla k příležitosti padesátého výročí vydání té původní. V rámci oslav jubilea byl realizován také zbrusu nový videoklip k písni Here Comes The Sun.

Zároveň bylo spuštěno digitální rádio, které vysílalo po dobu čtyř dnů, a to přímo z nahrávacího studia Abbey Road v Londýně, po kterém byla stejnojmenná deska pojmenována.

Původní verze alba se na sklonku šedesátých let držela na vrcholu britské hudební hitparády po dobu sedmnácti týdnů. Její reedice se na tuto pozici dostala po devětačtyřiceti letech a dvě stě padesáti dvou dnech.

Tato doba stanovila nový rekord pro nejdelší časové období mezi dvěma umístěními na první pozici britského hudebního žebříčku. Ten předchozí utvořili rovněž Beatles, a to před dvěma lety, kdy vyšla nová verze jejich alba Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

„Je těžké uvěřit, že Abbey Road může být po všech těch letech stále úspěšná. Ale je to proklatě dobrá deska,“ napsal na Twitter Paul McCartney, jeden ze dvou dosud žijících členů Beatles.

Reedice obsahuje kromě originálních verzí skladeb také dosud nezveřejněné nahrávky a na jejím sestavení se podílel syn producenta původního alba Giles Martin. Ten o jejím významu promluvil v rozhovoru pro server Variety.

„Pro mě toto album představuje téměř perfektní epitaf k celé kariéře Beatles, protože obsahuje tolik elementů, které reprezentují to, co tvořili. Pokud nemáte rádi Abbey Road, pravděpodobně nemáte rádi Beatles,“ řekl.

Deska ve svém původním vydání vyšla 26. září 1969 a proslavila se mimo jiné i fotografií na přebalu, na které liverpoolská čtveřice kráčí v řadě za sebou přes přechod, který je přímo před studiem. Na jejím nahrávání pracovali více než půl roku a s počtem více než třicet milionů prodaných kopií se stala jejich druhou nejúspěšnější.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám