Hlavní obsah

Alan Hollinghurst získal Bookerovu cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský spisovatel Alan Hollinghurst získal nejvýznamnější britské literární ocenění, Bookerovu cenu. Porota vedená bývalým ministrem kultury Chrisem Smithem ocenila jeho román The Line of Beauty (Linie krásy).

Foto: Krajská hospodářská komora Zlínského kraje
Článek

Román je obrazem 80. let v Británii, popisuje drogovou vlnu, AIDS, korupční skandály konzervativní vlády a celkovou bezútěšnou atmosféru, která podle autora vládla v zemi v době thatcherismu.

Prestižní ocenění pro anglicky píšící autory mu udělila porota složená z předních literárních kritiků, spisovatelů a akademiků v noci na úterý. Vybrala jej z šesti finalistů.

Rozhodnutí poroty překvapilo

Veřejnost svým rozhodnutím porotci překvapili, protože favoritem byl i podle sázkových kanceláří David Mitchel s knihou povídek Cloud Atlas (Atlas mraků).

"Bylo to neuvěřitelně těžké rozhodnutí," řekl předseda poroty. Podle něj jde o napínavé a brilantně napsané dílo: "Hledání lásky, sexu a krásy je málokdy tak mistrovsky popsáno." Hollinghurst se do užšího výběru o Bookerovu cenu dostal už podruhé, poprvé se tak stalo před deseti lety.

O cenu soupeřily ještě knihy Bitter Fruit (Hořké ovoce) od Jihoafričana Achmata Dangora, The Electric Michelangelo (Elektrický Michelangelo) od Sarah Hallové, The Master (Pán) od irského autora Colma Toibina a I'll Go To Bed At Noon (Půjdu do postele v poledne) od Gerarda Woodwarda.

Bookerova cena

Bookerovou cenou je od roku 1969 oceňován nejlepší román roku napsaný spisovatelem z Velké Británie anebo bývalých zemí britského společenství. Kromě sumy 50 tisíc liber (asi 2,5 miliónu korun) obvykle otevře autorům nové možnosti. Spisovatelé, kteří se dostali do užšího výběru, dostanou 2500 liber.

Česky po získání Bookerovy ceny vyšly například Děti půlnoci Salmana Rushdieho, Amsterdam Iana McEwana, Coetzeeho Hanebnost, Hotel u jezera Anity Brooknerové nebo Pí a jeho život od Yanna Martela.

Anketa

Dáváte přednost knihám, které dostaly literární ceny?
Ano
66,1 %
Ne
33,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 59 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám