Hlavní obsah

Akustičtí Pearl Jam jsou čarokrásní

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejslavnějších představitelek hudebního stylu grunge, americká skupina Pearl Jam, vydává koncertní akustické dvojalbum Live at Benaroya Hall October 22 2003. Nabízí na něm šestadvacet písní v komorní úpravě z koncertu, jehož výtěžek putoval na konto neziskové organizace Youth Care, která se v Seattlu stará o bezdomovce.

Foto: Dana Ehlová

Jeden z děkovných listů, jež v Bohuslavicích obdrželi všichni dárci, kteří pomohli zachránit varhany v evangelickém kostele.

Článek

Již před dvanácti lety, v době své největší slávy, pořídili Pearl Jam pro televizní stanici MTV záznam akustického koncertu v sérii Unplugged. Nikdy ovšem nevyšel na albu, stal se pouze nejpopulárnější pirátskou nahrávkou, kterou sběratelé počinů skupiny ve svých regálech mají.

Pětici ze Seattlu se zvěčňování koncertů tuze zalíbilo a před čtyřmi lety nahrála během tehdejšího turné každičký. Poté je v dané zemi vydala v neupravené, tedy zcela přirozené verzi. Dopad to mělo dvojí. Fanoušci byli nadšeni, ale sběratelům přestaly stačit regály.

Záznam bez úprav

Nahrávka Live at Benaroya Hall October 22 2003 rovněž neprošla zvukovými úpravami. Není divu, tým kolem Pearl Jam se už záznamy koncertů dávno naučil nahrávat, a aby bylo všechno patřičně přirozené, již na začátku desky nechá nadšené publikum více než třicet sekund dychtivě burácet. Když si během večera odskočil zpěvák Eddie Vedder smočit hrdlo a v sále se nic nedělo, neboť ostatní z kapely dolaďovali nástroje a vcelku zásadně při tom do ničeho nemluvili, na desce to jednoduše je.

Zachycen je ale vynikající koncert. Potlačení elektrických zvuků mu dalo několik rozuzlení. Ukázalo se, že kapela beztak staví své skladby velmi čistě a přehledně, vynikla hra výtečného kytarového dvojzápřahu Mike McCready a Jeff Ament, zpěvák Vedder se dotkl svých nejsametovějších hlasových poloh, neboť ho nikdo nenutil k tomu, aby křičel, a především se ukázalo, jak jednoduché a přitom nesmírně emotivní písničky Pearl Jam v repertoáru mají.

Coververze jsou obohacením

Bez velkých nesnází mezi ně zapadly předělávky protestsongu Masters of War od Boba Dylana, I Believe in Miracles od The Ramones či 25 Minutes to Go z repertoáru Johnnyho Cashe. Zarovnaná do řady je i písnička Man of the Hour ze soundtracku k filmu Big Fish. Pearl Jam kladli na všechny skladby stejný akcent, rozevřeli jim své umělecké srdce a takto je nabídli publiku.

Dvojkolekce Live at Benaroya Hall October 22 2003 sice vyšla s poměrně velkým prodlením, nicméně okamžitě se zařazuje mezi nejlepší počiny skupiny vůbec. Nálada unplugged koncertu je čarokrásná. Dvojnásob, je-li to poprvé.

Pearl Jam: Live at Benaroya Hall October 22 2003

BMG, 72:35 a 56:52

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám