Hlavní obsah

Adolf Born vystavuje na Pražském hradě

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský hrad nabízí v současné době atraktivní expozice dvou nejznámějších českých ilustrátorů. V Jízdárně je už týden retrospektiva malíře Zdeňka Buriana, v Císařských konírnách se ve čtvrtek otevřela výstava grafika Adolfa Borna.

Článek

Svět Buriana patří vědecké rekonstrukci života v pravěku a dramatickým momentům z dobrodružné literatury. Umění Borna je naopak plné pohody, humoru a jemné ironie. I dramatické scény zachytí s úsměvnou nadsázkou.

Born představuje ilustrace ke Třem mušketýrům, La Fontainovým bajkám a k pohádkám bratří Grimmů. Při otevření řekl: "Je to výstava pro diváky od čtyř do osmdesáti let. K ilustracím jsem připojil grafiky inspirované Řeckem a Tureckem. Mentalita Turků je nám, Čechům, velmi podobná, Řecko mě zas fascinuje svojí mytologií i kuchyní a vínem."

Bornova výstava má bohatý doprovodný program určený pro děti. V suterénu Císařské konírny budou promítány filmy s příběhy jeho kreslených hrdinů, Macha a Šebestové. Výstava k umělcovým pětasedmdesátinám (slaví je 12. června) bude na Hradě otevřena do 3. července.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám