Hlavní obsah

Adaptace muzikálu od Irglové a Hansarda ovládla prestižní divadelní ceny Tony

– New York

Prestižní americké divadelní ceny Tony ovládl sladkobolný muzikál Once o vztahu irského muzikanta a české imigrantky. Adaptace stejnojmenného filmu, v němž se hlavních rolí ujali Glen Hansard, Markéta Irglová a jejich hudba, proměnila osm z 11 nominací. Získala i prestižní cenu pro nejlepší muzikál. Nejlepší divadelní hrou se stala satirická komedie Clybourne Park. Dílo Bruce Norrise již loni dostalo Pulitzerovu cenu.

Foto: Archiv, Právo

Glen Hansard a Markéta Irglová.

Článek

Na broadwayské poměry velmi civilní inscenace muzikálu Once, ve které je kromě vybroušených irských přízvuků slyšet i poněkud méně vybroušená čeština, bodovala hned v několika technických kategoriích. Ocenění dostala za scénu, ozvučení, orchestraci či osvětlení. Obdržela i cenu za libreto pro irského dramatika Endu Walshe či režiséra Johna Tiffanyho.

"Once je příběhem o tom, že když si lidé věří, mohou se v životě posunout vpřed. A v tento projekt věřilo hodně lidí," uvedl Tiffany.

Ocenění Tony převzal i představitel hlavní mužské role v muzikálu Steve Kazee. V emocionální děkovné řeči vzpomenul svou matku, která letos o Velikonocích prohrála boj s rakovinou. Za pomoc v překonání obtížné situace poděkoval svým kolegům a zvláště představitelce hlavní ženské role Cristin Miliotiové, která svou nominaci neproměnila. "Tento soubor a tato žena jsou nejtalentovanější a nejbáječnější lidé, se kterými jsem kdy pracoval," řekl přerývaně Kazee.

Za hudbu cenu nedostali

Naději na ocenění za svou hudbu naopak neměli Hansard s Irglovou, protože většina jejich hudby použitá v muzikálu včetně skladby Falling Slowly oceněné Oscarem již předtím zazněla ve filmu a nesplnila tak nominační kritéria. Na slavnostním předávání cen v divadle Beacon na Broadwayi se radovali skladatel Alan Menken a textař Jack Feldman z muzikálu Newsies, který je rovněž adaptací filmu a jenž líčí newyorskou stávku kamelotů na konci 19. století.

Letošní ceny Tony přinesly několik překvapivých výher. Největší z nich byl úspěch neznámého britského herce Jamese Gordena v kategorii pro nejlepšího divadelního herce v hlavní roli v inscenaci One Man, Two Guvnors. Porazil mnohem proslulejší kolegy, a to Franka Langellu, Johna Lithgowa a James Earla Jonese i favorizovaného Philipa Seymoura Hoffmana.

Naopak podle očekávání dopadla cena pro nejlepší muzikálovou herečku v hlavní roli. Získala ji Audra McDonaldová za výkon v obnovené premiéře muzikálu Porgy a Bess. Jde již o její páté ocenění Tony. Poprvé je ale dostala za hlavní roli.

"Bývala jsem holčička s vypouklým bříškem a afro chomáčky na hlavě. Byla jsem hyperaktivní a nadměrně jsem všechno prožívala. Pak jsem našla divadlo a v něm domov," řekla se slzami v očích herečka. Letošním úspěchem vyrovnala v počtu cen Tony rekord Angely Lansburryové a Julie Harrisové.

Rekord zaznamenal i respektovaný filmový a divadelní režisér Mike Nichols. Cena za režii hry Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího byla jeho již šestým úspěchem v této kategorii. Dvakrát pak byl oceněn jako producent. "Vidíte před sebou šťastného muže," uvedl při přebírání ceny osmdesátiletý umělec.

Šestašedesáté ceny Tony moderoval herec Neil Patrick Harris, v Česku zřejmě nejvíce známý díky sitcomu Jak jsem poznal vaši matku. Předávání zpestřily ukázky z nominovaných muzikálů a divadelních inscenací i přítomnost hvězd. Hollywoodský herec Hugh Jackman například obdržel zvláštní cenu za svůj přínos Broadwayi a charitativní činnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám