Hlavní obsah

Adam Plachetka hvězdou premiéry MET

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Newyorská Metropolitní opera uvedla v sobotu v přímém přenosu ve světových kinech Mozartovu operu Cosi fan tutte (Takové jsou všechny). Nová inscenace je pro české diváky přitažlivá účastí basbarytonisty Adama Plachetky v roli Guglielma, a tak byla kina u nás plná.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Pěvec Adam Plachetka

Článek

Zajímavostí je, že je to původně inscenace Anglické národní opery z Londýna a její tvůrci, režisér Phelim McDermott, autor scény Tom Pye a kostymérka Laura Hopkinsová, přenášejí děj z Neapole 18. století do Brooklynu 50. let 20. století do zábavního parku Coney Island.

V MET tedy vznikla trochu bláznivá verze klasiky, v níž se v mumraji posíleném účastí skupiny artistů odehrává příběh dvou mladých dvojic, z nichž muži - námořní důstojníci - zkoumají věrnost svých dívek v převleku. Málem o ně přijdou, ale zásahem služky Despiny (neoperně působící muzikálová hvězda Kelli O’Haraová) vše dobře skončí.

Plachetka v roli vypadá i zpívá výborně, a odhalil i komické vlohy. Americký dirigent David Robertson se postaral o stylově velice slušný výkon orchestru i zpěváků. Kromě Plachetky pochvalme Bena Blisse jako Ferranda a Amandu Majevski jako Fiordiligi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám