Hlavní obsah

Ve hře o Českého lva za seriál je detektivka, sociální drama a sitkom

V sobotu se rozhodne, kdo získá České lvy. V kategorii Nejlepší dramatický televizní seriál mají šanci Rapl (Česká televize), Kosmo (Česká televize) a Pustina (HBO Europe).

24. Český lev - nominace - nejlepší dramatický televizní seriál

 
Článek

„Rapl je detektivní seriál a jeho název asi nejlépe odráží charakter hlavního hrdiny (hraje ho Hynek Čermák). Já mám rád, když ti hrdinové jsou často na dně a všechno okolo je zalité černí,“ říká režisér a scenárista Rapla Jan Pachl. Onu ‚čerň‘ dotváří i prostředí, do kterého je děj zasazen. „Já vždycky když začínám psát, tak si napřed vezmu mapu a projdu si statistiky kriminality. A Krušné hory v tom vévodily.“

Prostředí, v němž se příběh odehrává, hraje zásadní roli i v seriálu Pustina režisérů Ivana Zachariáše a Alice Nellis. „Pustina je sociální drama s kriminální zápletkou. Když jsem scénář poprvé četl, představoval jsem si, že to bude takové temné. Protože to musí mít nějakou atmosféru a ten kraj (točilo se mimo jiné na Chomutovsku a Karlovarsku - pozn.) tomu pomáhá,“ uvedl Zachariáš.

Ze zcela jiného soudku je pak sitkom Kosmo režiséra Jana Bártka, pojednávající o ambiciózním a záhy vytunelovaném projektu - letu Čechů na Měsíc. „Nápad o letu malého národu na Měsíc se vylíhl v hlavě Tomáše Baldýnského, který chtěl předtím dělat komedii, která nějaký způsobem popíše Čechy,“ uvedl Jan Bártek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám