Hlavní obsah

Na cenu Český lev je letos poprvé nominovaná i Vanda Hybnerová

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Již 24. ročník Českého lva, výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA), proběhne v sobotu 4. března 2017 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina.

Český lev udělí ceny letos po čtyřiadvacáté. Mezi nominovanými je i poprvé Vanda HybnerováVideo: Novinky

 
Článek

Vanda Hybnerová je poprvé v životě nominovaná na filmovou cenu za Rodinný film režiséra Olma Omerzua. „Já mám k cenám a měření hereckých výkonů takový svůj vztah. Myslím si, že to není sport, nicméně si vůbec vážím toho, že tenhle film, který není úplně typicky komerční, se těchto ocenění dočkal, nejen v mé kategorii, ale i v ostatních. Tomu filmu přeji všechno dobré, protože to byla krásná práce,“ řekla Novinkám herečka s tím, že za nejtěžší považovala během natáčení požadavek režiséra, aby herci omezili mimiku.

Požadavek režiséra

„Já jsem vnitřním nasazením tak trošku jako klaun, ráda používám mimiku v obličeji. Považuji to za svůj nejvýraznější sdělovací prostředek, obličej, a naopak Olmo toužil po tom, abychom s obličejem nedělali vůbec nic a všechny ty emoce, které ta postava prožívá, byly vidět,“ vysvětlila Hybnerová a dodala, že natáčení v ní zanechalo hluboký dojem.

Ve všech směrech bylo prý úžasné. Film měl komplikovanou cestu, trvalo dlouho, než došlo na samotné natáčení. Sama herečka měla scénář doma celé dva roky. Natáčelo se i v Thajsku.

Natáčení medailonků

Od 15. února až do vyhlašování výsledků odvysílá Česká televize každý večer medailonek s nominovanými jednotlivých kategorií. Za přípravou takových spotů stojí spousty práce.

„Zásadní je znát ty filmy. Každého se ptáme na základě toho, v jakém filmu hrál nebo jakou měl roli v tom filmu, takže vždycky je to o představení té konkrétní profese v tom konkrétním projektu,“ vysvětlila způsob přípravy režisérka medailonků Zuzana Kinclová. Té tak pod rukama prošla celá řada osobností. „Je to okolo 80 lidí, ale samozřejmě letos je trošku specifické, že je spousta zahraničních nominovaných, takže ne všechny budeme mít zrovna zde.“

Akademici vybírali z celkem 71 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2016. O sošku Českého lva se filmy utkají v celkem 15 statutárních kategoriích. Nejvíce nominací napříč všemi kategoriemi získaly snímky Masaryk, Anthropoid a Učitelka.

Český lev je prestižní česká filmová cena udělovaná od roku 1993. Filmy jsou hodnoceny na základě hlasování členů České filmové a televizní akademie.

Reklama

Výběr článků

Načítám