Hlavní obsah

Český lev: Kdo si může odnést svého prvního?

Novinky, Lucie Sieglová

Nominace na ceny Český lev byly vyhlášeny v polovině ledna, výsledky budou známy 4. března. Mezi letošními adepty na ceny pro nejlepší výkony v hlavních i vedlejších rolích jsou herci a herečky, jejichž jména v předchozích letech při vyhlašování vítězů už jednou i víckrát zazněla, ale i tací, kteří si mohou odnést svou první sošku.

Foto: ČFTA

Miroslav Hanuš

Článek

V nominacích figuruje poměrně dost zahraničních jmen.

Španělská herečka Arly Joverová je nominována za roli Marcie Davenportové ve filmu Masaryk, za roli v tomtéž filmu je nominován i německý herec Hanns Zischler. Oba v kategorii vedlejších hereckých výkonů.

Za film Anthropoid získali nominace představitelé Jana Kubiše i Jozefa Gabčíka Jamie Dornan (vedlejší role) a Cillian Murphy (role hlavní).

Lva za ztvárnění Olgy Hepnarové může v kategorii hlavních hereckých výkonů obdržet mladá Polka Michalina Olszańska. Za hlavní roli ve filmu Učitelka má šanci také slovenská herečka Zuzana Mauréry (nominována už byla za film Colette).

Stejně tak jméno Simony Stašové v nominacích nefiguruje poprvé. V roce 1999 zaujala ve filmu Pelíšky a o šest let později v Románu pro ženy. Letos, respektive loni to bylo za vedlejší roli ve filmu Lída Baarová.

Již šestou nominaci na Lva získal za ztvárnění Edvarda Beneše ve filmu Masaryk Oldřich Kaiser. V předchozích letech to bylo za filmy Obsluhoval jsem anglického krále (2006), Pouta (2010), Odcházení (2011), Vendeta (2011) a Klauni (2013).

První nominaci z českých herců letos mají Vanda Hyberová za Rodinný film a Miroslav Hanuš za Nikdy nejsem sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám