Hlavní obsah

Zemřela Toni Morrisonová, první Američanka černé pleti s Nobelovou cenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka Toni Morrisonová (Píseň o Šalamounovi) zemřela ve věku 88 let. Byla první černou Američankou, která získala Nobelovu cenu za literaturu.

Foto: Profimedia.cz

Toni Morrisonová

Článek

Toni Morrisonová se narodila v roce 1931 v americkém Lorain. Její díla se zabývají osudy afroamerických postav a vynikají živými dialogy. První román se jmenoval  Velmi modré oči (1970). V roce 1973 byl román Sula nominován na americkou cenu National Book Awards.

Nejslavnější je třetí román Píseň o Šalamounovi. Mimo jiné obdržel cenu Národního spolku kritiků (National Book Critics Circle Award).

Dobře byla přijata i další kniha Milovaná v roce 1988. Natočili podle ní stejnojmenný film, ve kterém si zahráli Oprah Winfreyová a Danny Glover. Román Milovaná byl v The New York Times označen za nejlepší afroamerický román čtvrtstoletí.

Morrisonová dostala Pulitzerovu cenu a v roce 1993 se stala první Afroameričankou, které byla udělena Nobelova cena za literaturu.

Reklama

Výběr článků

Načítám