Hlavní obsah

Zemřel herec Zdeněk Srstka

• Aktualizováno
Novinky, Stanislav Dvořák

Ve věku 83 let zemřel bývalý profesionální sportovec, herec, kaskadér a moderátor Zdeněk Srstka, uvedly Lidovky.cz.

Zdeněk Srstka ve filmu Dva lidi v zoo

 
Článek

Srstka se narodil roku 1935 v Praze. Původně se vyučil elektromechanikem, ale věnoval se hlavně sportu - boxu a vzpírání. Přes sport se dostal ke kaskadérství a filmu. Pomáhal u nás vytvořit první profesionální kaskadérské skupiny.

Už roku 1964 si Srstka zahrál pistolníka ve westernové parodii Limonádový Joe aneb Koňská opera. I díky své výrazné vizáži byl pak často obsazován jako dubler nebo do menších rolí různých rváčů a tvrďáků.

Slavné byly jeho scénky v televizním pořadu Možná přijde i kouzelník, jinak ale hrál i ve skutečně významných filmech jako Marečku, podejte mi pero, kde proslul kultovní hláškou, že "Hliník se odstěhoval do Humpolce", nebo Amadeus, Slavnosti sněženek, Kulový blesk a Rozpuštěný a vypuštěný.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Srtstka

Foto: Česká televize

Možná přijde i kouzelník. Zleva Zdeněk Srstka, Jaroslava Hanušová, Jiří Korn, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser

Foto: Filmové studio Barrandov

Zdeněk Srstka (uprostřed) ve filmu Čtyři vraždy stačí, drahoušku

Foto: Česká televize

Milovník zvířat dlouho moderoval pořad Chcete mě?

V dlouhém seznamu jeho filmů najdeme i komedie Adéla ještě nevečeřela, Pane, vy jste vdova a Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo snímky Na kolejích čeká vrah, tajemství Ocelového města, Smrt stopařek a Božská Ema.

Naposledy se objevil v Kameňáku 4 a filmu Tajemství pouze služební.

Velmi často byl obsazován i do televizních seriálů jako Záhada hlavolamu, Pan Tau, 30 případů majora Zemana, Létající Čestmír, Sanitka, Zlá krev, Panoptikum Města pražského, Dobrodružství kriminalistiky, Četnické humoresky, Sanitka 2 a Doktoři z Počátků.

Moderoval také televizní pořad o zvířatech Chcete mě?.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám