Hlavní obsah

Král Slunce zavítal do Českého Krumlova

Právo, Vladimír Říha

Zahajovací víkend 28. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov byl ve znamení dvou mimořádných návštěv. Na festival zavítali francouzský Král Slunce Ludvík XIV a nejlepší afroamerický vokální soubor Take 6.

Foto: Libor Sváček

Francesco Scalparo jako Apollo v programu Venuše a živly.

Článek

Ludvík XIV se objevil jen v kostýmu Apollóna v rámci zahajovacího večera v pátek v Zámecké francouzské zahradě v programu Venuše a živly: Hudba a tanec doby Krále Slunce. Připravila ho choreograficky Helena Kazárová s Hartig Ensemblem a využila prostoru kolem fontány s postavami bohů jako ideálního prostředí pro dobové taneční programy.

Na reprodukovanou hudbu J. B. Lullyho a dalších skladatelů 17. století tančili jako sólisté Ital Francesco Scarpato jako Apollo (role, kterou často tančil i Ludvík XIV.) a Ida Fišerová (Venuše). Nádherný večer s kouzelným ohňostrojem na závěr s hudbou G. F. Händla byl vydařeným začátkem festivalu a podívanou, na kterou účastníci hned tak nezapomenou.

Sobotní večer v Pivovarské zahradě patřil americkému sextetu Take 6. Soubor přivezl směs moderního gospelu, jazzu, soulu a funku a zpíval jak a capella, tak s tříčlennou rytmikou, a dokonce i s orchestrem - Severočeskou filharmonií Teplice řízenou Janem Kučerou.

Všech šest zpěváků je hlasově skvěle vybavených, mohou zpívat vše a kouzlit s hlasem. Oproti dřívějším koncertům u nás ale nedošlo na swing a zpěváci šetřili i gospely. I tak to byl mimořádný zážitek a ohlas u publika tomu odpovídal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám