Hlavní obsah

Ernest Hemingway, muž zápasící se světem

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ernest Hemingway – Svědectví jednoho života (Odeon, přeložil Jiří Hanuš, 499 Kč), to je publikace s mnoha fotografiemi, dopisy a doklady. Připravil ji Michael Katakis, správce pozůstalosti prozaika, vojáka, reportéra, rybáře a milovníka života. Předmluvu k ní napsal spisovatelův syn Patrick, doslov jeho vnuk Seán.

Foto: ČTK/John F. Kennedy Library and Museum/Anonymous

Ernest Hemingway

Článek

Spisovatel Hemingway se narodil 21. července 1899 v Oak Parku ve státě Illinois. V té době to bylo konzervativní předměstí Chicaga. Otec Clarence byl lékař a matka Grace Hallová Hemingwayová hudebnice a učitelka hudby. Oba byli vzdělaní, což dopřáli i dětem, čtyřem Ernestovým sestrám Marcellině, Ursule, Madelaine a Carol i bratru Leicesterovi, o šestnáct let mladšímu.

Na jaře 1918 se Hemingway přihlásil jako dobrovolník Amerického červeného kříže do Evropy. Za necelých čtyřicet dní byl v Itálii těžce raněn. Po řadě operací, při nichž mu odstranili 227 střepin šrapnelů a střel, oslavil devatenácté narozeniny. Jeho životopisec Michael Reynolds podotkl, že si odnesl nejzásadnější zkušenost moderní doby – prožitek válečného násilí.

Důstojnost tváří v tvář protivenství

Hemingway o tom řekl v roce 1925 Scottu Fitzgeraldovi toto: „Mrzí mě, žes prošvihl válku, protože ta je úplně ten nejlepší námět. Propojuje spoustu materiálu, zrychluje děj a přináší spoustu všemožných věcí, na které bys za normálních okolností musel čekat celý život.“

Jeho žena Mary s ním byla nejen v lednu 1954, kdy oba přežili těžkou leteckou havárii v Africe. Poté mohl tvořit jen vestoje, u psacího prkna. Jeho poslední manželka Mary s ním byla během léčení paranoie i deprese spojených s bolestnou zkušeností, že tvůrci už nešlo psaní.

Foto: Odeon

Obal knihy

Zavazující pro něho byla Nobelova cena za novelu Stařec a moře. Hlaveň své lovecké pušky proti sobě Hemingway obrátil 2. července 1961 v americkém Ketchumu.

Autoři knihy pracovali s pozůstalostí uloženou v knihovně J. F. Kennedyho i v dalších sbírkách. Jde o více než jedenáct tisíc fotografií, vstupenky na býčí zápasy, letenky, lodní lístky, vlakové jízdenky, dopisy, připomínky setkání s Marlene Dietrichovou, fotografem Robertem Capou, Pablem Picassem a dalšími.

J. F. Kennedy ve své knize Profily odvahy citoval Hemingwayovu myšlenku o nejpozoruhodnější z lidských ctností – o odvaze. O „důstojnosti tváří v tvář protivenství“, jak ji pojmenoval spisovatel.

John Steinbeck napsal, že měl pouze jedno téma – jedno jediné. Muž zápasící se silami světa zvanými osud a střetávající se s ním s odvahou. Zdůraznil také, že měl a má nesmírně hluboký vliv na to, jak se dnes píše. Kritici ho milovali, protože nikdy neměnil styl, téma ani příběh, dodal.

Přesto zůstává stále prostor pro tajemství. Třeba v souvislosti se složkou materiálů označených Důvěrné, z příkazu generála D. Eisenhowera. Hemingway reportér, který mezi prvními vjel v roce 1944 do osvobozené Paříže, nebyl zřejmě pouze novinářem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám