Hlavní obsah

Bohemia JazzFest zahájil americký kytarista Ralph Towner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Letošní 14. ročník mezinárodního hudebního festivalu Bohemia JazzFest pod širým nebem na Staroměstském náměstí v Praze zahájil sólový americký kytarista Ralph Towner. Původně avizovaný rakouský kytarista Wolfgang Muthspiel kvůli zrušenému letu z Vídně koncert nestihl a zahrál později.

BEZ KOMENTÁŘE: Ralph Towner zahájil festival Bohemia JazzFestVideo: Petr Horník, Právo

 
Článek

Towner, který je znám především jako skladatel, kytarista a klávesista ansámblu Oregon, se po letech na Bohemia JazzFest vrátil jako sólový hráč. Jeho komornímu jazzovému vystoupení tleskaly v historickém centru Prahy tisíce posluchačů.

"Je to takový trochu nečekaný stres, ale slavný muzikant Towner, který hrál mimo jiné s kapelou Weather Report, s přesunutím svého vystoupení neměl problém," uvedl zakladatel a organizátor festivalu Rudy Linka na adresu šedovlasého hudebníka, který za svoje vystoupení sklidil uznalý potlesk publika.

Foto: Petr Horník, Právo

Americký multiinstrumentalista Ralph Towner

Muthspiel, který je podepsán pod více než třiceti CD, z nichž pro většinu skládal písně, dorazil s dvouhodinovým zpožděním.

Na závěr úvodního dne Bohemia JazzFestu vystoupil pianista Stefano Bollani s projektem Napoli Trip, jehož součástí jsou i saxofonista Daniele Sepe, klarinetista Nico Gori a bubeník Bernardo Guerra.

Festival na Staroměstském náměstí pokračuje i 9. července. JazzFest pak zamíří do Plzně (10. července), Liberce (11. července), Domažlic (13. července), Tábora (14. července) a Brna (15. července).

Hvězdou koncertů v Praze, Plzni a Liberci bude americké duo Tuck & Patti, které se již zúčastnilo Bohemia JazzFestu v roce 2008. Letos obdrží Bohemia Jazz Award za celoživotní přínos jazzu. Loni se držitelem této ceny stal jazzový trumpetista Enrico Rava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám