Hlavní obsah

Pražské Quadriennale se vrací na Výstaviště

Právo, Radmila Hrdinová

Největší světová akce věnovaná scénografii a divadelnímu prostoru Pražské Quadriennale začne 6. června na pražském Výstavišti. Čtrnáctý ročník nabídne do 16. června expozice ze 79 zemí, více než 800 umělců z celého světa a více než 600 performancí, workshopů a přednášek.

Foto: archiv PQ

Smyjte ze sebe svou bolest, vyzývá nizozemská SELF s mýdlem z lidského tuku.

Článek

„Pražské Quadriennale se poprvé od roku 2007 vrací na Výstaviště, nejen do Průmyslového paláce, ale do celého přilehlého areálu včetně části Stromovky. Vracíme se velkolepě, ale také zodpovědně, s novou koncepcí a s novým týmem,“ řekla na pondělní tiskové konferenci ředitelka Institutu umění – Divadelního ústavu a generální ředitelka akce Pavla Petrová.

„Nepředstavíme scénografii pouze prostřednictvím artefaktů, dekorací a kostýmů tradičního divadla, nýbrž jako celkový zážitek. Scénografická díla jsou spojnicí mezi vnitřním světem umělcovy představivosti a fantazií publika,“ dodala umělecká ředitelka Markéta Fantová.

Scénografická akce, jež se od roku 1967 koná jednou za čtyři roky v Praze a která je srovnatelná s Benátským bienále, zahrnuje Výstavu zemí a regionů, Studentskou výstavu a Výstavu divadelního prostoru. Nebudou chybět performativní projekty ve veřejném prostoru –  Formace a Sitespecific festival.

V sekci Talks vystoupí Olivia Lomenech Gillová, kterou proslavila ilustrace knihy J. K. Rowlingové Fantastická zvířata a kde je najít, italský scénograf a operní režisér Stefano Proda či francouzský audiovizuální umělec Romain Tardy. Jeho instalace nazvaná Blue Hour zaplní Malou sportovní halu.

Češi představí adaptační tábor mimozemšťanů CAMPQ. Kontejnerové městečko určené pro adaptaci mimozemských uprchlíků z dalekých planet vyrostlo poblíž vily Štvanice, kde se uskuteční i několik imerzních představení. Další českou stopou bude pocta české scénografce Ivě Němcové, která zemřela před čtyřmi lety ve věku 35 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám