Hlavní obsah

Chystá se velkorysý box shrnující alba fenomenálního Mariána Vargy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Sebrané spisy“ varhaníka Mariána Vargy by se měly objevit v září na trhu. Jde o box CD v luxusním provedení vybavený knihou. Varga byl považován za jednoho z nejlepších rockových hráčů na varhany, především tzv. hammondky, v Evropě.

Foto: Profimedia.cz

Marián Varga

Článek

Osobitý Marián Varga vstoupil na scénu v 60. letech. Se skupinou Prúdy vydal slavné album Zvoňte, zvonky a v 70. letech vystupoval se skupinou Collegium Musicum. Pohrával si s art-rockovými experimenty i popovějšími písničkami. Velmi plodná byla spolupráce s Pavlem Hammelem. Varga skládal také pro film, televizi a divadlo. Zemřel v roce 2017.

Společnost Mariána Vargy si letos zvolila cíl vydat první část souborného díla Mariána Vargy. Box s CD v limitované edici 500 kusů se má objevit na trhu v září, přesně padesát let od vydání kultovního alba Zvoňte, zvonky. Box lze objednat v předprodeji na HitHit.cz.

Má obsahovat všechny zásadní desky Collegia Musica, písňové projekty s Pavlem Hammelem a sólové album Stále tie dni.

„Všechny nahrávky projdou analogovým redesignem ve studiu Real Music House a budou doplněny o atraktivní bonusy, které nebyly nikdy oficiálně zveřejněny. Součástí boxu bude rozsáhlá publikace obsahující dobové komentáře, recenze, rozhovory, zajímavosti, faksimile rukopisných hudebních náčrtů, partitur, fotografií a plakátů, které provázely jednotlivá alba v době jejich vydání, ale i reflexi tvorby Mariána Vargy a jeho spoluhráčů s odstupem času a v širších souvislostech, například v obsáhlé eseji Vladimíra Godára,“ uvedli autoři projektu.

Foto: Společnost Mariána Vargy

Collected Works

„Kolekce alb s názvem Marián Varga Collected Works I. bude výjimečná novým zvukovým designem zásadních proslavených nahrávek. Ke každému albu jsme přistupovali s velkou precizností a snahou dodat známým skladbám ‚oprášený‘ zvuk v duchu představy samotného Mariána. Považujeme za podstatné, že se hudební redesign tvoří z originálních analogových nahrávek. Věříme, že tuto unikátní kolekci ocení věrní fanoušci Vargovy hudby, ale i ti, kteří jeho dílo ještě tak důsledně neznají. Je to úžasná hudba a pro nás je velkou ctí podílet se na jejím zvukovém ‚obnovení‘,“ vzkázali Robert Pospiš a Martin Sillay ze studia Real Music House.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám