Hlavní obsah

Blues Alive: Velké ženské hlasy a mistři kytary

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Šumperku se tradičně 14. až 16. listopadu odehraje velký svátek blues zvaný Blues Alive. Přijedou špičkové zámořské hvězdy i české kapely.

Foto: Blues Alive

Lizz Wrightová

Článek

Účast přislíbil Kenny Neal, držitel nejprestižnější ceny bluesového světa Blues Music Award, vynikající pianistka Marcia Ballová, chicagský bluesman Ronnie Baker Brooks a gospel-bluesová zpěvačka Lizz Wrightová.

Největší hvězdou festivalu bude Kenny Neal. „Hráč na všechny druhy kytar, ale také výborný harmonikář, zpěvák a autor písní, přijíždí do České republiky právě v roce, kdy zvítězil v prestižních Blues Music Awards a stal se mužskou osobností roku v kategorii současného blues,” uvedl dramaturg Ondřej Bezr.

Louisianskou hudební scénu bude částečně zastupovat také hvězda čtvrtečního festivalového večera, legendární sedmdesátiletá pianistka a zpěvačka Marcia Ballová. “Přestože pochází ze sousedního Texasu, její hudba je velmi výrazně ovlivněna louisianským ´swamp blues ´ a tamní tradicí klavírní hry. Spolupracovala ostatně i se samotnou královnou neworleanského soulu Irmou Thomas,” dodal dramaturg.

Foto: Blues Alive

Kenny Neal

„Headlinerem pátečního festivalového koncertu bude dvaapadesátiletý Ronnie Baker Brooks, syn jedné z největších legend chicagského blues Lonnieho Brookse (1933-2017). V otcově kapele Ronnie získával jako basista a doprovodný kytarista v 80. letech první muzikantské zkušenosti. Sólově debutoval v roce 1998 a dnes patří k hlavním exponentům chicagské hudební scény,“ doplnil Jiří Sedlák.

Přijede také americká skupina Delta Moon, texaský kytarista Doyle Bramhall II, který hrál s Erikem Claptonem, či Lizz Wrightová, která spojila rhythm and blues s  gospelem a jazzem a už úspěšně vystupovala na pražském festivalu Struny podzimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám