Hlavní obsah

Hudba do ulic. Na 150 hudebníků bude hrát po Praze

Novinky, Stanislav Dvořák

Praha Žije Hudbou je festival, který ovládne ulice hlavního města 7. a 8. června. Asi 150 umělců, včetně zahraničních hostů a známých tváří, jako jsou Ondřej Ruml, DVA nebo Mucha, bude hrát na veřejnosti a upozorňovat na problémy pouličních umělců (buskerů).

Foto: 2media

Zpěvák Ondřej Ruml

Článek

Festival se bude konat hlavně na Karlově náměstí, za Quadriem, na Jungmannově náměstí a u klubu Cross. Další scény se chystají u „Stalina“ na Letné, na Ohradě, na zahrádce klubu Storm nebo na Hradčanské. Pražští chodci ale mohou na hrající či zpívající buskery narazit i na mnoha jiných místech. Program je zdarma, záleží na každém, jestli bude chtít podpořit konkrétního muzikanta hozením drobných do klobouku. After party se koná oba dny v klubu Cross od 23.00.

Festival Praha Žije Hudbou chce také změnit vyhlášku o pouličním umění v Praze.

„Už ani nespočítám, na kolika schůzkách na různých úrovních jsme řešili možnost liberalizace stávající tvrdé úpravy. Nynější ochotu vedení města diskutovat o změně vyhlášky, aby se v ulicích Prahy hrálo svobodněji, velmi vítáme,“ řekl za pořadatele Jan Gregar.

„Podle nás i široká veřejnost bude souhlasit, že zákaz trianglů, hobojů, sborů či foukacích harmonik ve městě, jako je Praha, dává smysl stejně jako království, kde je zakázáno zpívat. Mimochodem kdybychom nedělali desítky záborů, tak by zhruba 70% umělců z našeho programu nemohlo vystoupit. Skončíme tak u toho, že současná vyhláška hlavně zásadně snižuje kvalitu pouliční kultury v Praze, a to přeci nikdo nechceme.“

Foto: Praha žije hudbou

Britský umělec ThePetebox

Centrem dění bude Karlovo náměstí, kde se představí zahraniční hvězdy. Přijede britský beatboxer a multiinstrumentalista THePETEBOX, belgická umělkyně Esinam, která míchá africkou hudbu a jazzem a progresivní elektronikou, skotská písničkářka Natasha Cook Jenkins a další. Z české scény třeba DVA, Ondřej Ruml, Circus Brothers, Mucha a Noisy Pots.

„Busking je pro nás dobrodružná forma prezentace hudby širokému okruhu lidí. Při hraní na ulici je možnost předat energii posluchačům a pocítit jejich spontánní reakce. Umění v ulicích lidem zlepší den a zlepšuje atmosféru města,“ uvedl Jakub Tengler z Noisy Pots.

Všechny podrobnosti o programu a dalších místech jsou k dispozici  na www.prahazijehudbou.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám