Hlavní obsah

Ve věku 96 let zemřela portugalská spisovatelka Bessaová-Luísová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 96 let v pondělí v Portu zemřela portugalská spisovatelka Agustina Bessaová-Luísová, která bývá označována za jednu z nejvýraznějších postav portugalské literatury 20. století. Ve svých románech a povídkách podle literárních kritiků poutavě zachytila atmosféru života v severním Portugalsku. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Záběr z filmu Magické zrcadlo natočeného v roce 2005 podle románu Agustiny Bessaové-Luísové

Článek

"U některých osobností nejde popsat slovy, jaké byly a co vše pro nás znamenaly. Agustina Bessaová-Luísová byla jednou z nich," uvedl k úmrtí spisovatelky portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Podle něj tato autorka několika desítek románů a povídek ve svém díle "s nepřekonatelnou přesností" vykreslila proměnu Portugalska.

Bessaová-Luísová se narodila 15. října 1922 v severním Portugalsku nedaleko města Amarante. V roce 1950 se usadila v Portu, kde strávila většinu života. Jejím nejznámějším románem je příběh statkářky A sibila (Sibyla), který poprvé vyšel v roce 1954.

Kromě románů a povídek psala též divadelní hry, cestopisy i knížky pro děti a přispívala do novin. V roce 2004 dostala Camõesovu cenu, nejvýznamnější literární ocenění v portugalsky mluvícím světě.

Na pláno několik jejích románů převedl portugalský režisér Manoel de Oliveira. Ve filmu Abrahamovo údolí z roku 1993 se inspiroval její stejnojmennou knihou a zároveň volně románem Paní Bovaryová francouzského realisty Gustava Flauberta. Film byl natočen v údolí řeky Douro, kde se Bessaová-Luísová narodila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám