Hlavní obsah

Detektivní příběh i psychologický román

Právo, František Cinger

Občas to tak bývá, že si spisovatel musí vystřelit sám ze sebe. Přestane vymýšlet fiktivní postavy a sáhne po nejjednodušší inspiraci, tedy přinese příběh, v němž sám hraje hlavní nebo jednu z důležitých rolí. Taková byla volba prozaika a překladatele Miloše Urbana v románu KAR: Pohřební hostina za jedno město (Argo, 352 stran, 398 Kč).

Foto: Jan Křikava

Populární prozaik Miloš Urban.

Článek

Julián Uřídil, spolu s autorem vypravěč detektivního thrilleru z prostředí Karlových Varů, je rodák, jenž město svého mládí i bolestných partnerských začátků a selhání upřímně nenávidí. Je také spisovatel. Do Karlových Varů ho pozval jeho tajemný obdivovatel, potenciální pachatel dvou brutálních vražd a také šéf tamní kriminálky, jeho dávný spolužák pplk. Michal Weber.

Nové knihy

Název knihy je symbolický. Neznamená jen zkratku města, ale též hrdinovo smuteční rozloučení s mládím i nectnostmi muže, který dívce v mladém věku nevyznal lásku, ale vyzval ji ke hře na schovávanou. Ono schovávání vyžadovalo pohybovat se nenápadně mezi a za zády lázeňských hostů. Dokázali to hrát hodiny. Pak se uviděli po letech, kdy ona šla za ruku s úplně jiným klukem. Nechybí femme fatale Muriel Bardisalová, tady už Mariel Moreti, ani opravdový a naivní spisovatelův obdivovatel Petr Taufer. Postavy připomínají dávné hrdiny románu Santiniho jazyk a Lord Mord. Všudypřítomné je pak v příběhu kouzlo města, popisovaného pomalu jako vylidněné.

Urbanův román se opět vymyká žánrovému vymezení. Je to thriller, vzpomínka na mládí i psychologický román. Ctitelé jeho vypravěčského stylu dostávají dílo, které autorovi posloužilo tak trochu jako hra.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám