Hlavní obsah

Před deseti lety zemřel Waldemar Matuška

Novinky, Stanislav Dvořák

Třicátého května 2009 zemřel český zpěvák Waldemar Matuška, svými příznivci zvaný Walda. Zlatou éru si prožil v 60. letech dvacátého století. Proslavily ho hity jako Ach, ta láska nebeská, Tereza, Růže z Texasu, Slavíci z Madridu nebo To všechno vodnes čas.

Foto: Profimedia.cz

Waldemar Matuška

Článek

Matuška zpíval pop, swing, jazz i country. Stal se ztělesněním rázného, charizmatického a temperamentního typu s hlubším hlasem, který kontrastoval s přeslazenými baladami jiných zpěváků. Také jeho vizáž ho výrazně odlišila od konkurence.

Matuška zkoušel štěstí s různými kapelami, až v šedesátých letech prorazil v divadle Semafor, kde měl původně dělat kulisáka. Vyučil se sice sklářem, ale brzy toho zanechal. Mnohem větší nadání měl pro zpěv.

Strhnul na sebe pozornost ve hře Zuzana je sama doma a brzy natočil i první hity na desky (Suvenýr, Ach, ta láska nebeská). V roce 1962 už získal Zlatého slavíka a později vystupoval také s orchestrem Václava Hybše a s country skupinou KTO.

Foto: Profimedia.cz

Matuška s kolegyní Evou Pilarovou

Foto: Profimedia.cz

Waldemar Matuška s manželkou Olgou Blechovou

Foto: Právo

Waldemar Matuška se svým pěveckým rivalem Karlem Gottem na snímku z roku 2004.

Matuška zanechal docela výraznou stopu i v českém filmu. Mimo jiné účinkoval ve snímcích Noc na Karlštejně, Svatby pana Voka, Pijácká romance, Blaho lásky, Dýmky, Fantom Morrisvillu, Hotel pro cizince, Bubny, Kdyby tisíc klarinetů a Limonádový Joe aneb Koňská opera.

V roce 1986 zpěvák emigroval se svou ženou Olgou Blechovou do USA a usadil se na Floridě. Do ČR se sice stárnoucí Matuška vracel často, ale nikdy už se nepřestěhoval nastálo. V Americe v roce 2009 také zemřel. Pohřeb se však konal v Praze za velkého zájmu veřejnosti, zejména starší generace.

Reklama

Výběr článků

Načítám