Hlavní obsah

Symbolická Má vlast s Bamberskými symfoniky

Právo, Vladimír Říha

Nedělní zahájení 74. ročníku festivalu Pražské jaro mělo v zaplněné Smetanově síni Obecního domu symbolickou rovinu. Bylo poprvé v historii v rukou Bamberských symfoniků, bavorského orchestru patřícího k nejlepším v Německu. Vznikl navíc v Bamberku po válce z odsunutých německých hudebníků.

Foto: Zdeněk Chrapek

Jakub Hrůša řídil Bamberské symfoniky.

Článek

Soubor byl sice po roce 1989 na festivalu několikrát, ale cti zahájit festival Mou vlastí pod jeho současným českým šéfdirigentem Jakubem Hrůšou se mu dostalo až nyní. Hrůša sám s ním dílo již natočil na album, často ho v Německu také uváděli. A po pražském koncertě můžeme konstatovat, že Hrůšova koncepce spojující české tradice s mezinárodním složením orchestru se podařila dokonale.

V sále zazněl cyklus v koncepci Hrůšova učitele Jiřího Bělohlávka v jednom celku bez pauzy. Dirigent zvolil pomalejší tempa až s extrémními dynamickými rozdíly. První tři části se zdály až překvapivě méně noblesní, než je zvykem, a tak nejlépe vyzněly tři závěrečné části, zejména symfonická báseň Z českých luhů a hájů.

Orchestr se může pyšnit výbornými hráči na žestě (vynikající trubky) i dechové nástroje. Zahajovací večer byl symbolikou i provedením velice podařeným zahájením festivalu. V pondělí se bude koncert opakovat.

Může se vám hodit na Zboží.cz:
Má vlast - Bedřich Smetana [LP]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám