Hlavní obsah

Czech Nature Photo dělá přírodu krásnější

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Karolinu si lze do 17. června prohlédnout výstavu Czech Nature Photo, která ukazuje práce fotografů inspirovaných krásou přírody. Vítězem třetího ročníku stejnojmenné soutěže se stal Jan Stria se snímkem Snídaně v trávě. Vznikl díky jeho dvěma vášním, jak sám zdůraznil, což je fotografování a freediving, tedy potápění na nádech.

Foto: katalog výstavy

Vítěznou fotografii Snídaně v trávě vytvořil Jan Stria.

Článek

Dílo ukazuje mořskou parybu trnuchu modroskvrnnou, jak snídá ve zvířeném písku na dně Rudého moře v Egyptě. Tajemný mořský živočich je predátor a zřejmě proto číhá v pískové cloně. Na snímku je možní vidět prakticky jen dvě jeho výrazné oči. Připomínají průzory potopené ponorky Nautilus. Autor dokázal ukázat nejen nádherné barvy světa pod vodou, ale dostal do obrazu i určité tajemství.

Barevnou škálu naopak zredukovala téměř na kontrast černé a bílé Gabriela Ksandrová. Vyfotila v Botswaně samici leoparda sedící na větvi stromu. Díky protisvětlu vypadá obraz jako japonská tušová kaligrafie.

Ondřej Pelanek pracuje zase s odleskem ve vodní hladině. Na snímku Zátiší v laguně ukazuje hlavu kajmana vynořenou těsně nad hladinou tak, aby jeho obraz ve vodě vytvořil alter ego tohoto prastarého a mýty opředeného živočicha.

Atraktivní snímky však nevznikaly jen v exotických zemích. Vladimír Čech mladší vyfotil v zasněženém Českém lese lišku a snímek nazval prostě a jednoduše Bystrouška. Zrzavý potulný lovec rozvážně kráčí po kmeni vedoucím přes potok v tajemném a temném hvozdu. Nedívá se nalevo napravo, přesně totiž ví, kudy má jít, protože je tam doma.

Některým fotografiím nechybí humor. Vladimír Šoltys ukazuje na snímku Podprsenka mořské panny kormorána chocholatého, jak sbírá v moři materiál na stavbu hnízda. Většinou si ho staví z mořských řas, těžko však říci, co uchvátil živočich do zobáku na uvedené momentce. Možná opravdu horní díl plavek nějaké otužilé turistky.

Ředitelka soutěže Czech Nature Photo Veronika Souralová na vernisáži řekla, že jí bylo vždy líto, když krásné přírodní fotografické obrazy v obvyklých fotografických soutěžích nemohly zabodovat. Protože zlo je, jak známo, vždy fotogeničtější. Ale na druhou stranu by si měl člověk při sledování těchto snímků uvědomit, že krásy přírody tady nebudou nastálo, pokud si je nebude chránit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám