Hlavní obsah

Nizozemské studio představuje ohleduplnou architekturu pro města i dopravu

Právo, jaš, kul

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do 7. června představuje pražská Galerie Jaroslava Fragnera práce nizozemského studia Benthem Crouwel Architects. Výstava Infrastructure, Public Buildings and Workspace nabízí české odborné veřejnosti, profesionálům i politickým činitelům ze všech úrovní praktickou inspiraci pro řešení veřejných dopravních staveb i širšího městského plánování.

Foto: archiv výstavy

Centrální nádraží v Amsterdamu.

Článek

„Naše stavby nabízejí jednoznačné řešení složitých problémů. Jsou to stavby, které chytrým a pragmatickým způsobem vylepšují svět. Přinášíme racionální, efektivní a převratné odpovědi. Směřujeme od chaosu k řádu, ve vzájemném partnerství a za účasti všech zúčastněných. Diskutujeme, přemýšlíme, zkoumáme a tvoříme,“ tvrdí zástupci studia.

Výstava obsáhne nejvýznamnější realizace studia, které ilustrují jeho filosofii. Své dobré jméno získalo díky inovativnímu přístupu, efektivnímu užití materiálů, kompaktnosti a jednoduchosti architektury, vše s maximálním ohledem na funkcionalitu, okolní městskou krajinu i ekologii.

Na výstavě jsou představeny amsterodamské dopravní uzly, hlavní nádraží, terminál letiště Shiphol, Severojižní linka metra, budovy Muzea Stedelijk, koncertní haly Ziggo Dome, sídla vedení banky ING, datového centra Equinix AM4 či Charity Lotteries nebo residenční budova Pulse.

Stejně významné jsou i stavby mimo hlavní nizozemské město: Jižní nádraží v Delftu, Hlavní nádraží v Haagu, Utrechtu a Rotterdamu, budova Grotius Právnické fakulty v Nijmegenu, muzea v Arnhemu či Tilburgu či apartmánový dům v Texelu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám