Hlavní obsah

RECENZE: Velké dobrodružství Čtyřlístku je jen pro malé děti

Právo, Věra Míšková

Podruhé se komiksové postavičky Pinďa, Bobík, Myšpulín a Fifinka z legendárního Čtyřlístku, který letos slaví padesáté narozeniny, dostávají na plátna v celovečerním filmu. Poprvé to byl Čtyřlístek ve službách krále, nyní je to Velké dobrodružství Čtyřlístku, k němuž si režisér obou filmů Michal Žabka napsal i scénář.

Foto: Falcon

Čtyřlístek jede na výlet.

Článek

Budiž řečeno, že nový film může jen s velmi odřenýma ušima a s velkou rodičovskou trpělivostí unést označení rodinný. Bavit se na něm asi budou jen opravdu malé děti (odhadem tak do osmi let), ty starší se budou nejspíš nudit, o dospělých nemluvě.

Na rozdíl od prvního filmu je Velké dobrodružství Čtyřlístku vytvořeno kreslenou animací. Přesně dodržuje charakteristickou kresbu svého duchovního otce Jaroslava Němečka, což mu viditelně prospívá. Celkově v něm není patrná snaha o modernost za každou cenu, byť mobily a podobně postavičky používají běžně. A hlavně z něj netrčí reklamy na sponzorské výrobky.

Čtyři příběhy

Slabší je však kostra filmu. Zatímco ten minulý měl jednolitý příběh, tentokrát si Pinďa, Bobík, Myšpulín a Fifinka u táboráku vyprávějí, jaká nejhezčí dobrodružství zažili v uplynulém roce. Jde tedy vlastně o čtyři mini příběhy, spojené jen posezením u ohně. Už tím je do značné míry dáno zacílení na nejnižší věkovou kategorii. Malé děti mají radši pásma krátkých filmů, starší ocení pořádný příběh.

Všechny epizody se s výjimkou té nejzábavnější o čištění kosmu odehrávají v Doksech, které jsou předobrazem komiksových Třeskoprsk. V první jede Čtyřlístek na výlet, ale jejich domku se stýská, tak se pomocí Myšpulínova vynálezu vydá za nimi. Ve druhém číhají hrdinové na vlkodlaka, z něhož se vyklube zloděj dřeva a ve vánočním chtějí po čertech, aby převychovali nenapravitelného Kazimíra Zádrhele.

Historky, které si partička z Třeskoprsk vypráví, jsou pohádkové, docela dobrodružné, respektují původní komiksový žánr. Vesměs jsou výchovné, bohužel často příliš okatě i pro malé děti. Ty naopak neocení odkazy na Karla Hynka Máchu ani Karla IV. Ale hlavně by se, soudě podle reakcí těch na premiéře, moc chtěly smát, jenže bohužel nemají čemu.

Velké dobrodružství Čtyřlístku
Česko 2019, 72 min. Režie: Michal Žabka

Hodnocení: 50 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám