Hlavní obsah

Písničkář Jen: Chci, aby mé skladby byly srozumitelné

Právo, Jaroslav Špulák

Jan Nedvěd byl v minulosti členem několika skupin, vystupoval jako písničkář a skládal i pro jiné zpěváky. V posledních měsících se však na scéně pohybuje jako Jen. Loni v říjnu se představil sólově skladbou Stoupáš a v prosinci písničkou Vyprávím a aktuálně se Stories.

Foto: Gabriela Dvořáková

Jen se rozhodl vydávat singly s videoklipy.

Článek

„Můj pseudonym funguje od září loňského roku,“ řekl Právu. „Proč Jen? Když si mé civilní jméno zadáte do Googlu, vyplivne vám spoustu informací o písničkáři Honzovi Nedvědovi. A navíc je Jen pouze trochu jinak napsané mé křestní jméno.“

Texty jeho písniček jsou české, ovšem k tomu se dostal postupně. V pozdních teenagerských letech byl totiž rozhodnut používat anglické.

Videoklip k písničce Stories

„V sedmnácti jsem byl rok na výměnném studijním pobytu v Americe, kde jsem se naučil dobře anglicky. Od té doby mi ke každé nové skladbě, kterou jsem napsal, najížděl v hlavě automaticky text v angličtině. Kromě toho každý ví, že napsat dobrý český text je mnohem těžší než napsat jakýkoli anglický. Teď ale chci, aby byly mé skladby srozumitelné všem našim posluchačům. Zatím si však k psaní textů beru na pomoc zkušenější autory,“ prozradil.

V minulosti pro něho jeden text napsal i scenárista Petr Kolečko a v současnosti i raperka SharkaSs. Naučili ho prý pár triků, jak se s nimi popasovat, a Jen s nimi dodnes pracuje. Jeho klíčovým záměrem je skládat chytrý pop. Má být současný a posluchač by si v něm měl zároveň najít dobré texty. Inspirací mu v tom je například David Koller.

„Mám pocit, že zrovna v Čechách posluchači na texty dost hledí. Na jejich základě se podle mě spousta z nich rozhoduje, jestli písničku přijme, anebo nikoli. Je pro ně důležité, aby si ji mohli zpívat a aby se jim zpívala dobře,“ řekl Jen.

Je melodik a vždycky byl. Se skupinou Bek Ofis, jejímž byl frontmanem a vyhrál cenu za klip roku (YouTube fest 2012), podepsal před několika lety smlouvu s vydavatelskou společností Universal Music a dostal se tak na dosah mainstreamovému světu tak, jak u nás funguje. Uvědomil si, že je mu blízký, a byť nebyla smlouva kapely s vydavatelstvím naplněna, kladný vztah k výrazným melodiím si zachoval. K ruce si nicméně hledá producenty i aranžéry, kteří mu pomohou dobrat se konečné verze skladby. Momentálně spolupracuje zejména s Ondřejem Žatkuljakem.

„Sleduju, jak se dnes dělá pop v zahraničí. Nedávno jsem četl statistiku, podle které je pod nejúspěšnějšími písničkami ve Spojených státech podepsáno v průměru devět autorů. Překvapilo mě to, ale potom mi to přišlo logické. Co-writing, tedy společné skládání písně několika autory, je fenomén a je známý už i u nás,“ podotkl Jen.

Jeho aktuálním záměrem je vydávat singly s videoklipy. „Chci se hudebním fanouškům představit a vydávání singlů to umožňuje dělat častěji. Letos bych chtěl zveřejnit čtyři písně s videoklipy a celkově složit deset až dvanáct nových. Tím bych měl dostatečný počet pro případné album, kdyby okolnosti byly jeho vydání nakloněny,“ prozradil Jen.

Foto: Gabriela Dvořáková

Jen jde cestou vydávání singlů.

V hudebním světě se pohybuje i v rámci své práce. Je spolusprávcem hudební banky, která nabízí muziku českých autorů k uměleckému využití doma i v zahraničí. Jedná se o písničky, hudbu do filmů, reklam, o znělky a podobně. Často proto cestuje na jednání do zahraničí a díky tomu se mu přihodilo, že svůj druhý domov našel v Austrálii, kam se pravidelně vrací.

„Byl jsem tam už pětkrát, naposledy skoro na dva měsíce. Pořád řeším, jak to vymyslet, abych se tam mohl zdržet ještě déle. Samozřejmě tam i skládám, ale naučil jsem se i surfovat, takže mám další zábavu,“ vysvětlil.

Momentálně vydává klip k písničce Stories, která naráží na ztrátu soukromí uživatelů sociálních sítí. Klip je natočen vertikálně, tedy přizpůsoben zobrazení na telefonu, a zveřejněn byl nejprve na Instagramu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám