Hlavní obsah

Marie Terezie bude bojovat o dědictví i o manžela

Právo, Eva Vejdělková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televizní dvojfilm o panovnici Marii Terezii bude mít pokračování. Česká televize začala v mezinárodní koprodukci natáčet další dva díly příběhu o dívce, která se nenechala svazovat pravidly a prosadila si svůj nárok na trůn proti všem.

Foto: Česká televize

Vojta Kotek a Táňa Pauhofová jako František Štěpán a dvorní dáma Eliza Fritzová.

Článek

Minisérie v režii Roberta Dornhelma vznikla v koprodukci čtyř veřejnoprávních televizí bývalého Rakouska-Uherska podle scénáře Mirky Zlatníkové a byla dosud největším koprodukčním projektem České televize. U diváků měla mimořádný ohlas – počátkem loňského roku, 1. a 2. ledna, ji sledovaly více než dva miliony lidí. Úspěch však měla i v ostatních třech zemích, také v Německu a ve Francii.

Ze života císařovny, jež vládla na habsburském trůnu více než čtyřicet let a kterou si dodnes pamatujeme hlavně jako reformátorku školství a „tchyni Evropy“, si předchozí série vybrala období jejího mládí. Tehdy Marie Terezie bojovala nejen o možnost usednout na trůn, ale také o sňatek z lásky. Pokračování ji zastihne během vyčerpávajících válek o rakouské dědictví a zaměří se více na postavu jejího manžela Františka Štěpána Lotrinského.

V roli matky Marie Terezie, královny Alžběty Kristýny, se diváci znovu setkají se Zuzanou Stivínovou. „Zůstane jí smysl pro sarkasmus i záliba v alkoholu, která dokonce poroste,“ prozradila herečka.

Rakouskou herečku Marii Luisu Stockingerovou v roli Marie Terezie vystřídá Stefanie Reinspergerová, Františka, který na sebe vzal úkol plnit císařskou pokladnu, bude hrát nadále Vojta Kotek. „František se ukáže jako úspěšný byznysmen a šlápne do toho opravdu naplno,“ říká k vývoji své postavy Kotek. Dodává, že z manžela císařovny se díky tomu zároveň stane významný politický hráč: „Takže žánrově se minisérie od původní love story posune trochu víc do politiky.“

Nicméně dění na válečném poli i na panovnických dvorech citelně zasáhne také manželství ústřední dvojice. Marie Terezie prohrává, v zemi vládne hladomor a chybí peníze, a tak císařovna i František sáhnou ke krajním řešením. Zatímco panovnice povolá do zbraně barona Trencka, který naverbuje tisíc mužů té nejhorší pověsti, František začne za jejími zády obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Události spustí manželskou krizi, kde není nouze o nevěry a žárlivost.

Scénář napsala opět Mirka Zlatníková, tentokrát s Lucií Kopeckou, režie se znovu ujal Robert Dornhelm. Natáčet se bude stejným způsobem jako minule, kdy každý z herců mluví svým rodným jazykem a jednotlivé jazykové mutace se následně nadabují.

„Na place z toho vzniká zajímavý Babylon, kterému nejvíce rozumí režisér, protože jako jediný z nás umí snad všechny řeči kromě češtiny,“ vtipkuje Kotek. Doma prý už začal trénovat chůzi na podpatcích a také se nemůže dočkat, až dostane příležitost uplatnit svůj „talent“ pro jízdu na koni.

Podle kreativního producenta Jana Maxy obsahuje život Marie Terezie řadu témat důležitých i pro současného diváka, ať už je to postavení ženy ve společnosti a v politice, volba mezi zájmy kariéry a rodiny, nebo konflikt morálky a vysokých cílů s reálnou politikou v rozbouřené Evropě.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám