Hlavní obsah

Chtějí být jako Erben. Český film Divoký hon oživuje mýty

Novinky, Stanislav Dvořák

Mysteriózní pohádka s prvky hororu - tak tvůrci popisují vznikající český film Divoký hon. Scenáristický tým vede Petr Koubek, režie se ujal Pavel Soukup.

Foto: 4press

Hejkal

Článek

Jde o příběh hladovějící vesnice, která obětuje novorozeně nadpřirozeným bytostem. Když přijde do vsi jakýsi chlapec, přicházejí obyvatelé o vodu i jídlo. Možná byl právě on před patnácti lety obětován, ale je zpět. Asi nebyl pravou obětí. Začíná se tak hledat vyvolené dítě.

„Jedním z hlavních záměrů vzniku Divokého honu je oživit tradici starých českých legend a pověstí, tradici erbenovskou, později možná i váchalovskou sahající až do jisté inspirace Ladislavem Klímou,“ tvrdí dramaturg filmu Vojtěch Mašek.

Divoký hon je součástí mezinárodního koprodukčního projektu Jinací, jehož další dva snímky vzniknou v Polsku a na Slovensku. Divoký hon by měl navázat na úspěchy krátké temné pohádky Lesapán stejného autorského týmu.

Foto: 4press

Výtvarná předloha k filmu Divoký hon

„Pohádka Lesapán bezpochyby přispěla ke zvednutí zájmu o temný žánr v Čechách a vznikající Divoký hon je tak logickou návazností. Mysteriózní hororový film je inspirovaný středoevropskými mýty, které sleduje očima prokletých bytostí. Svým pojetím nadchne i milovníky temných příběhů s prvky fantasy a tematicky laděných počítačových her,“ říká producent Vratislav Šlajer.

Foto: 4press

Režisér Pavel Soukup

Lesapán byl nominovaný na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film, koupilo ho HBO Europe a byl uveden na více jak 60 festivalech po celém světě, kde získal několik ocenění. Nyní je k vidění zdarma na platformě Planet Dark.

Divoký hon je součástí antologie Jinací zahrnující filmy Vodník a Hejkal, které vznikají v Polsku a na Slovensku. Všichni tvůrci se inspirují středoevropskou historií, lidovou slovesností a folklorem, přičemž každý ze tří filmů vypráví jeden samostatný příběh prokleté bytosti prostřednictvím temné mýtické pohádky.

Reklama

Výběr článků

Načítám