Hlavní obsah

RECENZE: Dave Matthews Band. Když muzikanty baví hrát

Právo, Ilja Kučera ml.

Z Hamburku, Berlína a Varšavy dorazil ve středu večer v rámci svého aktuálního turné do české metropole americký zpěvák a skladatel Dave Matthews se svým šestičlenným doprovodným bandem. Cestuje světem v rámci propagace svého aktuálního alba Come Tomorrow z června loňského roku.

Foto: Petr Hloušek

Dave Matthews Band hráli v Praze tři hodiny.

Článek

Loni také proběhla americká část turné, při níž novináři a kritici za oceánem nešetřili chválou nad strhující show. Nutno čestně přiznat, že pražský koncert jim dal plně za pravdu. Dave Matthews Band připravil pro Forum Karlín, zaplněné do posledního místečka a od první do poslední vteřiny vstřícné a nadšené, tři hodiny vskutku pestrobarevného hudebního maratonu.

Dave Matthews, který se narodil v roce 1967 americkým rodičům v jihoafrickém Johannesburgu, odstartoval svou hudební dráhu na počátku devadesátých let v americkém městě Charlottesville. Úspěchy na sebe nedaly dlouho čekat. Charismatický zpěvák jich navíc dosahuje netuctovou, stylově a žánrově pestrou hudbou na pomezí rocku, popu a jazzu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dave Matthews stojí v čele kapely.

Velmi cennou devízou je pak jeho virtuózní band, čítající vedle klasické sestavy i malou dechovou sekci v podobě trumpety a saxofonu. Kapela hraje s nesmírnou energií, zápalem a chutí. Po celý koncert divák nepochybuje, že muzikanty na pódiu právě teď baví to, co s takovou lehkostí a dovedností provádějí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dave Matthews Band předvedli hudební virtuozitu.

Součástí koncertu bylo i několik poměrně dlouhých sólových pasáží, které by asi na albu zněly nudně, ale v přímém kontaktu jsou elektrizující. Zvolna se přesouvají od členitých jazzových improvizací k vygradovaným rockovým pasážím, za jejichž razanci by se nemusela stydět ani nejedna heavymetalová kapela. Pestrost a nápaditost hudby, v níž nechybí silné melodické nápady, jsou dohromady s mistrnými aranžmá a všudypřítomnou radostí ze hry hlavní předností koncertu.

Ten dokreslila úsporná scéna s efektivním využitím výrazného světelného a laserového parku a tři hodiny uplynuly jako pár okamžiků.

Dave Matthews Band
Forum Karlín, Praha, 27. března

Hodnocení: 80 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám