Hlavní obsah

Nejvíc šancí na České lvy má film Toman

Právo, Věra Míšková

S nejvyšším počtem třinácti nominací vstupuje do sobotního slavnostního vyhlašovaní výročních cen České filmové a televizní akademie Český lev drama Ondřeje Trojana Toman s Jiřím Macháčkem v titulní roli politického šíbra a šmelináře Zdeňka Tomana, který významně zasáhl do dění v poválečném Československu.

Foto: Falcon

Nominace na České lvy za film Toman mají i Kateřina Winterová a Jiří Macháček.

Článek

Film je nominován ve všech kategoriích s výjimkou nejlepšího mužského hereckého výkonu ve vedlejší roli. Uvidíme tedy, nakolik si tvůrci Tomana spraví náladu po Cenách české filmové kritiky, kde nedostali ani jednu nominaci.

Nicméně o tom, zda a kolik jich nakonec promění, je zhola zbytečné spekulovat, nedávná historie Českých lvů zná jak případ, kdy Masaryk proměnil ze čtrnácti nominací dvanáct, stejně jako ten, kdy si snímek Fair Play neodnesl z patnácti nominací ani jednoho Českého lva.

V závěsu za Tomanem jsou s deseti nominacemi Hastrman (režie Ondřej Havelka) a Všechno bude (Olmo Omerzu). O Českého lva za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film roku 2018 usilovaly ve druhém kole hlasování snímky Jan Palach (Robert Sedláček), Tlumočník (Martin Šulík), Toman (Ondřej Trojan), Všechno bude (Olmo Omerzu) a Zlatý podraz (Radim Špaček).

Foto: CinemArt

Záběry z filmu Hastrman.

Velmi silná konkurence byla v dokumentech, akademici rozhodovali mezi filmy Až přijde válka (Jan Gebert), King Skate (Šimon Šafránek), Nic jako dřív (Lukáš Kokeš a Klára Tasovská), Planeta Česko (Marián Polák) a Švéd v žigulíku (Petr Horký).

Podobně je tomu i v nominacích na mužské herecké výkony v hlavních rolích. Karel Dobrý (Hastrman), Martin Huba (Hovory s TGM), Viktor Zavadil (Jan Palach), Jiří Macháček (Toman) i Tomáš Mrvík (Všechno bude) odvedli výbornou práci a při sčítání hlasů mohl hrát rozhodující roli i jeden nebo dva.

Méně výrazné byly loni ženské výkony v hlavních rolí. Nominovány jsou Simona Zmrzlá (Hastrman), Ivana Chýlková (Chata na prodej), Jenovéfa Boková (Chvilky), Zuzana Bydžovská (Jan Palach) a Kateřina Winterová (Toman). Na Cenu Magnesia pro nejlepší studentský film kandidují snímky Cukr a sůl, Home Sleep Home, Noc s agamou, Spolu sami a Sto dvacet osm tisíc.

Nominace na České lvy za televizní díla vzešla z hlasování o přihlášených projektech (letos je přihlásily Česká televize, TV Nova a FTV Prima) ve dvou televizních kategoriích. Jako nejlepší televizní film nebo minisérie se nejlépe umístily minisérie Dukla 61, Metanol a Rédl, seriály Dabing Street, Profesor T. a Vzteklina jsou nominovány v kategorii nejlepší dramatický televizní seriál.

Slavnostní vyhlášení bude od 20 hodin přenášet z pražského Rudolfina Česká televize na ČT 1, moderátorem bude Václav Kopta.

Nejaktuálnější články o udělování cen Český lev najdete zde.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám